Dutch Baby – jakie to dobre ! Żałuję, że tak późno wzięłam się za pieczonego naleśnika ;). Teraz to nadrabiam i serwuję go regularnie. Jeżeli marzy Ci się leniwe, pyszne śniadanie to ten naleśnik będzie idealny i lepiej upiecz dwie porcje. Jedna to zdecydowanie za mało ;).
Składniki:
ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka 2%
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cynamonu
2 jajka
dodatkowo: 2 łyżki masła
dodatki
ulubione owoce
konfitura
kompot ( u mnie ze śliwek)
cukier puder
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wstaw do niego okrągłą blachę lub żeliwną patelnię aby się nagrzała.
- Do miski lub naczynia blendera wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Miksuj do połączenia się składników (około 15 sekund). Odstaw na 15 minut.
- Po 15 minutach na rozgrzaną formę wrzuć 2 łyżki masła i wylej ciasto.
- Piecz przez około 20 – 25 minut.
- Ciasto w piekarniku zacznie mocno rosnąć. Po wyjęciu opadnie, nie przejmuj się to normalne.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie był to domowy kompot ze śliwek :).