Szybki mus czekoladowy

Tak naprawdę tylko 2 składniki, a pyszny i szybki mus czekoladowy zagwarantowany. Idealny gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni, a jednocześnie chcemy zachwycić gości. Ja robiłam z gorzką czekoladą, jednak jeżeli nie jesteście fanami wytrawnych deserów – śmiało możecie go zrobić na bazie mlecznej czekolady.

czekoladowy-mus-686x1024 Szybki mus czekoladowy

czekoladowy-mus-1-686x1024 Szybki mus czekoladowy

Składniki:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

1 kubeczek śmietany kremówki 30% (200 g)

dodatkowo: wiórki czekoladowe, mrożone owoce (u mnie owoce leśne), wiśnie w syropie lub z kompotu

mus-czekoladowy-1-686x1024 Szybki mus czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody). Rozpuszczoną czekoladę odstaw do ostudzenia.
  2. W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, zacznij pomału wlewać jeszcze lekko ciepłą czekoladę. Dokładnie połącz ze sobą oba składniki. Nie mieszaj jednak mikserem tylko łyżką lub trzepaczką i rób to delikatnie aby zachować konsystencję pianki.
  3. Przełóż do pucharków lub kieliszków. Wstaw do lodówki na godzinę lub całą noc.
  4. Aby otrzymać wiórki czekoladowe do dekoracji możesz zetrzeć czekoladę na tarce lub skrobiąc tabliczkę czekolady ostrym nożem.
  5. Schłodzony czekoladowy mus udekoruj wiórkami czekoladowymi, wiśniami w syropie lub mrożonymi owocami (możesz je przed użyciem nieco ocieplić, odstawiając na 5 minut).
mus-czekoladowy-2-686x1024 Szybki mus czekoladowy
szklane pucharki – www.villanostalgia.pl