Tak naprawdę tylko 2 składniki, a pyszny i szybki mus czekoladowy zagwarantowany. Idealny gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni, a jednocześnie chcemy zachwycić gości. Ja robiłam z gorzką czekoladą, jednak jeżeli nie jesteście fanami wytrawnych deserów – śmiało możecie go zrobić na bazie mlecznej czekolady.
Składniki:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 kubeczek śmietany kremówki 30% (200 g)
dodatkowo: wiórki czekoladowe, mrożone owoce (u mnie owoce leśne), wiśnie w syropie lub z kompotu
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody). Rozpuszczoną czekoladę odstaw do ostudzenia.
- W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, zacznij pomału wlewać jeszcze lekko ciepłą czekoladę. Dokładnie połącz ze sobą oba składniki. Nie mieszaj jednak mikserem tylko łyżką lub trzepaczką i rób to delikatnie aby zachować konsystencję pianki.
- Przełóż do pucharków lub kieliszków. Wstaw do lodówki na godzinę lub całą noc.
- Aby otrzymać wiórki czekoladowe do dekoracji możesz zetrzeć czekoladę na tarce lub skrobiąc tabliczkę czekolady ostrym nożem.
- Schłodzony czekoladowy mus udekoruj wiórkami czekoladowymi, wiśniami w syropie lub mrożonymi owocami (możesz je przed użyciem nieco ocieplić, odstawiając na 5 minut).
