Kruche ciasteczka z dżemem malinowym świetnie smakują i są bardzo proste w wykonaniu. Kruche, domowe idealne do herbaty i jako prezent dla bliskiej osoby. Wspaniale maślane, a słodycz przełamana jest aromatem skórki cytrynowej i lekko kwaskowym dżemem malinowym.
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
150 zimnego masła
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
dodatkowo: dżem malinowy, cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i skórką otartą z cytryny.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko i zacznij wyrabiać ciasto.
- Pod wpływem ciepła dłoni wszystkie składniki zaczną się ze sobą łączyć. Nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do 160 stopni. Ciasto podziel na 2 części. 1 część rozwałkuj na grubość 3 mm, drugą na czas wałkowania schowaj do lodówki.
- Z ciasta powycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki. W połowie kółek powycinaj serduszka za pomocą foremki do ciastek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycięte serduszka też możesz upiec albo połączyć w kulę i jeszcze raz rozwałkować.
- Ciasteczka piecz przez około 15 minut.
- Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
- Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do ostygnięcia.
- Całe ciasteczka posmaruj łyżeczką dżemu malinowego i przykryj ciasteczkami z wyciętym sercem. Jeżeli dżem będzie bardzo gęsty – możesz go rozrzedzić dodając nieco wody.
- Złożone ciasteczka posyp cukrem pudrem.