Koktajl bananowo – orzechowy z kawą zbożową będzie świetną alternatywą dla kawy mrożonej :). Kawa zbożowa świetnie komponuje się z masłem orzechowym. Oba dodatki nadają charakteru koktajlowi i sprawiają, że ma wyrazisty, orzechowy smak. Jeżeli użyjecie mrożonego banana, uzyskacie przyjemnie chłodzący napój, który przyda się w gorące, letnie dni :). Dla mnie to doskonała opcja, kiedy przez upał nie mam ochoty pić gorącej kawy :). To również śniadanie typu 2 w 1 , syci i zastępuje kawę :).
Składniki:
300 ml mleka migdałowego (może być inne ulubione)
2 łyżki masła orzechowego
1 duży banan (latem zamrożony)
1 łyżka otrąb pszennych
2 – 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie orkiszowa)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki koktajlu przełóż do naczynia blendera i miksuj do uzyskani gładkiej, kremowej konsystencji.
- Spróbuj, ewentualnie dodaj nieco więcej kawy.
- W upalne dni przed użyciem możesz banana zamrozić – zimny koktajl będzie świetną alternatywą dla kawy mrożonej :).
- Przed podanie udekoruj nasionami sezamu.