Mamy piątek, a więc nie mogło zabraknąć zdrowego śniadania. Nieco znudzona owsiankami i jaglankami, szukałam czegoś nowego i równie pysznego. Myślę, że się udało :). Zapraszam na śniadaniowe donuty z czekoladą. Jest słodko, smacznie i zdrowo. Możecie je jeść same lub w towarzystwie jogurtu, świetnie też smakują z kawą zbożową. Sprawdzą się doskonale jako deser :).
Bardzo Wam polecam liofilizowane owoce, o których więcej pisałam przy okazji przepisu na puder z truskawek. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, u mnie doskonale sprawdzają się w domowej granoli, w jogurtach, koktajlach, a sproszkowane jako naturalny barwnik. Ostatnio miałam okazję testować liofilizowaną żurawinę, jak dla mnie smakuje świetnie i stała się obowiązkowym dodatkiem do śniadań.
Składniki:
200 g namoczonych daktyli
kilka łyżek wody z moczenia daktyli
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb pszennych
szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady, ziarna sezamu, liofilizowane owoce i wiórki kokosowe do dekoracji
silikonowa foremka na donuty lub silikonowe foremki na muffiny
Przygotowanie:
- W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki na donuty, dodaj około 5 łyżek wody z moczenia daktyli i zmiksuj do połączenia się składników. Najlepiej sprawdzi się tutaj malakser (rozdrabniacz), ale blenderem też się da, tylko najlepiej miksować etapami i uzbroić się w cierpliwość :).
- Masa powinna być lepka i dać się łatwo formować, jeżeli wyjdzie zbyt sucha dodaj jeszcze nieco wody i ponownie zmiksuj.
- Masą owsianą wypełnij foremkę na donuty i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij donuty z foremki.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Gorzką czekoladą oraz innymi dodatkami udekoruj donuty.
- Najlepiej je przechowywać w zamrażalniku. Wystarczy je wyjąć na 10 minut przed zjedzeniem.
- Jeżeli nie posiadasz foremki na donuty, możesz użyć silikonowych foremek na muffinki.