Buraczane naleśniki

Tym razem burak w roli głównej. Na pyszny posiłek polecają się buraczane naleśniki :). Zachwycają pięknym kolorem i smakiem. Podane tak jak lubię najbardziej – z greckim jogurtem i  makiem. Moim zdaniem to świetny pomysł na włączenie buraka do codziennej diety. Pieczony staje się niesamowicie słodki i doskonale sprawdza się w deserach.

nalesniki Buraczane naleśniki

Składniki:

1 średniej wielkości, upieczony burak

1 szklanka mąki pszennej

1 i 1/3 szklanki mleka

2 jajka

szczypta soli

łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego (można pominąć)

dodatkowo: jogurt grecki, miód i mielony mak do podania, ewentualnie cukier puder

Przygotowanie:

  1. Buraka umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową  i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki.
  2. Po upieczeniu buraka obierz, następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładkie puree.
  3. Dodaj mleko, jajka, mąkę oraz szczyptę soli, słodzidło i całość ponownie zmiksuj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaj nieco więcej mleka, jeżeli za rzadkie dodaj mąki.
  4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
  5. Podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z miodem i makiem – prosto i najlepiej.
  6. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

btn Buraczane naleśnikiimp Buraczane naleśniki