Daktylowe trufle zdrowia, to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Jest łatwa w przygotowaniu i nie zawiera skomplikowanych składników. Idealna do kawy lub do podjadania między posiłkami. W tym przepisie nie używam ani grama cukru, daktyle są na tyle słodkie, że jest on zbędny. Trufle te, świetnie sprawdzą się jako słodki prezent dla bliskiej osoby, wystarczy zadbać o ładne opakowanie. Jest to ten rodzaj słodyczy, który zjadam bez wyrzutów sumienia :).
Mieszkańcy krajów arabskich nie bez powodu nazywają daktyle „chlebem życia”, są one bowiem skarbnicą wielu cennych dla naszego organizmu składników. Zawierają błonnik, wiele witamin (zwłaszcza B3) oraz potas. Są idealne dla sportowców. W skład tego przepisu wchodzą również pestki słonecznika, które zawierają dużo magnezu, wapń oraz witaminę A. Do obtoczenia trufli użyłam samych wartościowych składników: kakao w proszku, mielonego maku i nasion chia. Teraz już wiecie dlaczego nazywam je truflami zdrowia :).
Składniki:
200 g daktyli
1/2 szklanki pestek słonecznika
4 łyżki kakao w proszku
Do obtoczenia: mielony mak, nasiona chia, kakao w proszku, wiórki kokosowe, posiekane orzechy
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie odsączamy i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Pestki słonecznika mielimy na drobny proszek, przekładamy do masy daktylowej, dodajemy kakao i całość wyrabiamy.
- Tak powstałą masę schładzamy w lodówce przez 20 minut, następnie formujemy kulki i obtaczamy w ulubionych dodatkach.
- Daktylowe trufle zdrowia możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku przez kilka dni.