To klasyczne amerykańskie ciasto skradło moje serce! Cherry pie to ciasto, które towarzyszy amerykanom podczas świętowania Dnia Niepodległości i jest chyba najchętniej pokazywanym plackiem w amerykańskich serialach czy filmach. Mi w szczególności zapadł w pamięć placek wiśniowy z baru Norma’s RR Dinner/Cafe na który – w serialu Twin Peaks – przyjeżdżał agent Cooper 🙂 Aż dziwne, że upiekłam je dopiero teraz! Jest tak pyszne, że od dzisiaj będzie częściej gościć na mojej liście weekendowych wypieków.
Składniki:
ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
porządna szczypta soli
200 g zimnego masła
5-7 łyżek lodowatej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
1 jajko +1 łyżka wody do posmarowania ciasta
nadzienie
1 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą wiśnie
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę, cukier oraz sól. Dodajemy zimne, pokrojone masło i wyrabiamy szybko palcami, aby powstała kruszonka, dodajemy kilka łyżek wody, sok z cytryny oraz jajko. Dodatek soku z cytryny sprawi, że ciasto będzie kruche i uzyska piękne warstwy. Energicznie wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, jeżeli będzie się kruszyć dodajemy więcej wody. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ubijamy jajko i wodę w małej misce, odstawiamy.
- Przygotowujemy nadzienie, do wiśni dodajemy cukier oraz mąkę i całość mieszamy.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, 2/3 ciasta dość cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do lodówki.
- Resztę ciasta wałkujemy i tniemy na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu ciasta.
- Wyjmujemy formę z lodówki, na ciasto wykładamy nadzienie i na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Ciasto smarujemy jajkiem rozkłóconym z wodą posypujemy cukrem.
- Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 50 minut. Sprawdzajmy jednak czy ciasto zbyt mocno się nie rumieni, wtedy można je przykryć folią aluminiową.
- Studzimy, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje samo lub z kwaśną śmietaną albo lodami 🙂