Babka różana z kardamonem i polewą z białej czekolady

Babka różana z kardamonem i polewą z białej czekolady chyba będzie punktem obowiązkowym w naszymi wielkanocnym menu :). Testowałam ją w weekend i wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna i lekko wilgotna :). Bardzo lubię takie wypieki, nie jest skomplikowana w przygotowaniu, a cudownie smakuje. Idealna do świątecznej kawy lub herbaty.

DSC_9728-683x1024 Babka różana z kardamonem i polewą z białej czekolady

DSC_9759-683x1024 Babka różana z kardamonem i polewą z białej czekolady

 

SKŁADNIKI

240 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

200 g cukru

200 g masła 

2 duże jajka

150 ml śmietanki 30% 

3 łyżki wody różanej

– polewa –

100 ml śmietanki 30%

100 g białej czekolady

łyżka wody różanej

kilka  kropel soku z buraka

suszone płatki róży do dekoracji

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

składniki na małą formę do babki

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, kardamonem i solą.
  • Masło rozpuść i ostudzone wymieszaj ze śmietanką i 3 łyżkami wody różanej.
  • Jajka utrzyj z cukrem na puch (zajmie to około 3 – 4 minuty).
  • Do masy jajecznej wlej śmietankę z masłem i wodą różaną, mieszaj do połączenia się składników. Dodaj suche składniki i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą i masa będzie idealnie gładka.
  • Masę przelej do natłuszczonej formy do babki.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 40 – 45 minut.
  • W tym czasie przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę, jak zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj czekoladę i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj wodę różaną, sok z buraka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową i udekoruj suszonymi płatkami róży.