Babka różana z kardamonem i polewą z białej czekolady chyba będzie punktem obowiązkowym w naszymi wielkanocnym menu :). Testowałam ją w weekend i wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna i lekko wilgotna :). Bardzo lubię takie wypieki, nie jest skomplikowana w przygotowaniu, a cudownie smakuje. Idealna do świątecznej kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
240 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
200 g cukru
200 g masła
2 duże jajka
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki wody różanej
– polewa –
100 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
łyżka wody różanej
kilka kropel soku z buraka
suszone płatki róży do dekoracji
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
składniki na małą formę do babki
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, kardamonem i solą.
- Masło rozpuść i ostudzone wymieszaj ze śmietanką i 3 łyżkami wody różanej.
- Jajka utrzyj z cukrem na puch (zajmie to około 3 – 4 minuty).
- Do masy jajecznej wlej śmietankę z masłem i wodą różaną, mieszaj do połączenia się składników. Dodaj suche składniki i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą i masa będzie idealnie gładka.
- Masę przelej do natłuszczonej formy do babki.
- Wstaw do piekarnika i piecz 40 – 45 minut.
- W tym czasie przygotuj polewę. Podgrzej śmietankę, jak zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj czekoladę i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj wodę różaną, sok z buraka i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową i udekoruj suszonymi płatkami róży.