Nadeszła! Co prawda nieco kapryśna, ale jednak – cudowna wiosna :). Wraz z nią świeże warzywa i owoce. Już nie mogę się doczekać bogactwa smaków i kolorów, jakie nam zaoferuje :). Za chwilę pełną parą ruszy też sezon na szparagi, nie trwa on zbyt długo, a ja je tak uwielbiam! Jednym z moich ulubionych przepisów z ich dodatkiem jest właśnie ta tarta z pesto i wiosennymi warzywami. Musicie jej spróbować :).
SKŁADNIKI
– ciasto –
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnego kefiru
1/2 łyżeczki soli
– pesto –
2 garście szpinaku
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju lub oliwy
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka kaparów
3 łyżeczki płatków migdałowych (można zastąpić pestkami słonecznika lub innymi orzechami)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
świeżo zmielony czarny pieprz (około pięciu przekręceń młynka)
– farsz –
5 zielonych szparagów
1 mała cukinia
2 cebulki dymki
1 młoda cebulka
– do podania –
100 g sera feta
świeże kiełki ( u mnie słonecznika)
dobrej jakości oliwa lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
dodatkowo: roztrzepane jajko, masło i olej do smażenia
INSTRUKCJA
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj posiekane masło, żółtko i kefir. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wszystkie składniki pesto umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, ewentualnie jeszcze dopraw.
- Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij je w cienkie paski. To samo zrób z cukinią, możesz ją również pokroić specjalną obieraczką krojącą warzywa na spaghetti. Młodą cebulkę pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oleju, podsmaż cebulkę dymkę na rumiano, odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż szparagi i cukinię, około 3 – 4 minut. Odstaw warzywa do ostudzenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki okrąg.
- Na środek wyłóż kilka łyżek pesto i rozsmaruj po cieście, zostawiając 2 cm rant.
- Następnie na ciasto posmarowane pesto wyłóż podsmażone warzywa i pokrojoną w plasterki cebulkę, zawiń boki do środka. Z reszty ciasta wytnij wzorki, w moim przypadku były to listki i przyklej je do ciasta.
- Brzegi tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 25 minut.
- Przed podaniem skrop tartę resztą pesto i oliwą, posyp pokruszoną fetą i kiełkami.