Tarta z pesto i wiosennymi warzywami

Nadeszła! Co prawda nieco kapryśna, ale jednak – cudowna wiosna :). Wraz z nią świeże warzywa i owoce. Już nie mogę się doczekać bogactwa smaków i kolorów, jakie nam zaoferuje :). Za chwilę pełną parą ruszy też sezon na szparagi, nie trwa on zbyt długo, a ja je tak uwielbiam! Jednym z moich ulubionych przepisów z ich dodatkiem jest właśnie ta tarta z pesto i wiosennymi warzywami. Musicie jej spróbować :).

DSC_9536-683x1024 Tarta z pesto i wiosennymi warzywami

SKŁADNIKI

– ciasto –

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 żółtko

2 łyżki zimnego kefiru

1/2 łyżeczki soli

– pesto –

2 garście szpinaku

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki oleju lub oliwy

płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka kaparów

3 łyżeczki płatków migdałowych (można zastąpić pestkami słonecznika lub innymi orzechami)

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki wody 

świeżo zmielony czarny pieprz (około pięciu przekręceń młynka)

– farsz –

5 zielonych szparagów

1 mała cukinia

2 cebulki dymki

1 młoda cebulka

– do podania –

100 g sera feta

świeże kiełki ( u mnie słonecznika)

dobrej jakości oliwa lub olej rzepakowy tłoczony na zimno

dodatkowo: roztrzepane jajko, masło i olej do smażenia

INSTRUKCJA

  • Mąkę wymieszaj z solą, dodaj posiekane masło, żółtko i kefir. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Wszystkie składniki pesto umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, ewentualnie jeszcze dopraw.
  • Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij je w cienkie paski. To samo zrób z cukinią, możesz ją również pokroić specjalną obieraczką krojącą warzywa na spaghetti. Młodą cebulkę pokrój w plasterki. 
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oleju, podsmaż cebulkę dymkę na rumiano, odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż szparagi i cukinię, około 3 – 4 minut. Odstaw warzywa do ostudzenia.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki okrąg.
  • Na środek wyłóż kilka łyżek pesto i rozsmaruj po cieście, zostawiając 2 cm rant.
  • Następnie na ciasto posmarowane pesto wyłóż podsmażone warzywa i pokrojoną w plasterki cebulkę, zawiń boki do środka. Z reszty ciasta wytnij wzorki, w moim przypadku były to listki i przyklej je do ciasta.
  • Brzegi tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz  przez około 25 minut.
  • Przed podaniem skrop tartę resztą pesto i oliwą, posyp pokruszoną fetą i kiełkami.