Tarta z ciasta filo z rabarbarem i truskawkami – takie zakończenie długiego, majowego weekendu :). Tarta jest ekspresowa w przygotowaniu. Jeżeli nie macie dostępu do ciasta filo, zastąpcie je ciastem francuskim. Sprawdzi się równie dobrze. W sezonie śmiało możecie użyć świeżych truskawek :). Ja zrobiłam sprzątanie lodówki, zużyłam mrożone zapasy truskawek oraz resztki ciasta filo, które zostało mi po tarcie ze szparagami i botwinką :).
SKŁADNIKI
4 płaty ciasta filo (można zastąpić ciastem francuskim)
100 ml rozpuszczonego masła
4 obrane łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki mrożonych truskawek
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
3 łyżki cukru trzcinowego
śmietanka kokosowa do podania
INSTRUKCJA
- Rabarbar pokrój na około 1 cm kawałki, przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami cukru trzcinowego.
- Truskawki przełóż do rondla, podgrzewaj, aż się rozmrożą. Następnie rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodaj cukier i gotuj, aż woda wyparuje i powstanie dość gęsty sos. Na koniec dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego i odstaw do ostudzenia.
- Płaty ciasta filo obficie posmaruj masłem i układaj jeden na drugim w formie do tarty. Ja użyłam okrągłej formy, ale sprawdzi się również podłużna. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, przełóż je po prostu do formy. Nie smaruj masłem.
- Na spód ciasta wyłóż sos truskawkowy, następnie rabarbar. Brzegi ciasta jeszcze raz obficie posmaruj masłem.
- Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach.
- Podawaj polane śmietanką kokosową.