Odwracane ciasto kokosowe z rabarbarem

Jedno z idealnych połączeń – kokos i rabarbar :). Odwracane ciasto kokosowe z rabarbarem nie dość, że świetnie smakuje, to i również pięknie wygląda :). Na pewno zachwyci Waszych gości wyglądem i połączeniem smaków. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a kratka na wierzchu ciasta jest jedynie ozdobą i można z niej zrezygnować.  Moim zdaniem jest jednak tak piękna, że nie warto :).

DSC_1041-2-683x1024 Odwracane ciasto kokosowe z rabarbarem

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej

100 g wiórków kokosowych

150 g cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml oleju rzepakowego

200 ml mleka

2 jajka

1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

2 – 3 łodygi rabarbaru

3 łyżki cukru

– ozdobna kratka z rabarbaru –

2 łodygi rabarbaru

500 ml wody

3 łyżki cukru

* użyłam formy o średnicy 20 cm

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Łodygi rabarbaru potnij na kawałki o długościach odpowiadających wymiarom formy i wymieszaj z cukrem (chodzi o to, aby wyłożyć nimi spód formy tak, aby całkowicie go przykrywały).  Rabarbar układamy ciasno, jeden przy drugim na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  • Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj jedynie do połączenia się składników.
  • Ciasto wylej na rabarbar, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Ciasto ostudź, następnie delikatnie wyjmij z formy i odwróć do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia
  • Ciasto jest już gotowe, ale jeżeli chcesz by wyglądało jeszcze bardziej efektownie możesz na wierzchu ułożyć kratkę.
  • Łodygi rabarbaru potnij na dość cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Zagotuj wodę z cukrem.
  • Do gotującej się wody wkładaj po kilka pasków rabarbaru i gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż paski będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
  • Z ostudzonych pasków rabarbaru ułóż na cieście ozdobną kratkę. Na koniec wierzch ciasta możesz posmarować syropem z gotowania się rabarbaru. Pozostały syrop możesz użyć jako bazę do lemoniady.