Jedno z idealnych połączeń – kokos i rabarbar :). Odwracane ciasto kokosowe z rabarbarem nie dość, że świetnie smakuje, to i również pięknie wygląda :). Na pewno zachwyci Waszych gości wyglądem i połączeniem smaków. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a kratka na wierzchu ciasta jest jedynie ozdobą i można z niej zrezygnować. Moim zdaniem jest jednak tak piękna, że nie warto :).
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
150 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju rzepakowego
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
2 – 3 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
– ozdobna kratka z rabarbaru –
2 łodygi rabarbaru
500 ml wody
3 łyżki cukru
* użyłam formy o średnicy 20 cm
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Łodygi rabarbaru potnij na kawałki o długościach odpowiadających wymiarom formy i wymieszaj z cukrem (chodzi o to, aby wyłożyć nimi spód formy tak, aby całkowicie go przykrywały). Rabarbar układamy ciasno, jeden przy drugim na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym.
- Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- Ciasto wylej na rabarbar, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na 40 minut.
- Ciasto ostudź, następnie delikatnie wyjmij z formy i odwróć do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia
- Ciasto jest już gotowe, ale jeżeli chcesz by wyglądało jeszcze bardziej efektownie możesz na wierzchu ułożyć kratkę.
- Łodygi rabarbaru potnij na dość cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Do gotującej się wody wkładaj po kilka pasków rabarbaru i gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż paski będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
- Z ostudzonych pasków rabarbaru ułóż na cieście ozdobną kratkę. Na koniec wierzch ciasta możesz posmarować syropem z gotowania się rabarbaru. Pozostały syrop możesz użyć jako bazę do lemoniady.