Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru – tak nie wiele trzeba do szczęścia 🙂 Zupa cudownie rozgrzewa, a w całym domu unosi się cudowny aromat pomarańczy. Tak naprawdę potrzebujemy tylko 4 składników, aby wyczarować coś pysznego i zyskać słońce na talerzu. Zupa krem z marchwi zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. Jeżeli chcemy uzyskać jeszcze bardziej aksamitną konsystencję możemy dodać słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego. Smak będzie bogatszy. To również dobry sposób na uniknięcie monotonii w kuchni 😉 Szczególnie, jeżeli tak jak ja bardzo polubicie ten przepis.
Składniki:
na 2 -3 porcje
8 dużych marchewek
1 cebula
2-centymetrowy kawałek imbiru
1 pomarańcza
800 ml wody (najlepiej wrzątku)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) lub oleju rzepakowego
dodatkowo: bagietka do zrobienia grzanek lub ulubione nasiona do posypania zupy
Przygotowanie:
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Imbir, obieramy i siekamy.
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oleju, dorzucamy posiekaną cebulę oraz marchewki. Smażymy na średnim ogniu.
- Dodajemy sok i startą skórkę z pomarańczy oraz posiekany imbir.
- Smażymy około 15 minut. Pamiętając, aby co jakiś czas zamieszać.
- Po tym czasie dolewamy 800 ml wody (najlepiej wrzątku).
- Doprawiamy całość do smaku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
- Miksujemy zupę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.
- Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy na grillowej patelni.
- Zupę marchewkową możemy podawać z ulubionymi nasionami, bagietką lub kleksem gęstej śmietany.