Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru – tak nie wiele trzeba do szczęścia 🙂 Zupa cudownie rozgrzewa, a w całym domu unosi się cudowny aromat pomarańczy. Tak naprawdę potrzebujemy tylko 4 składników, aby wyczarować coś pysznego i zyskać słońce na talerzu. Zupa krem z marchwi zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. Jeżeli chcemy uzyskać jeszcze bardziej aksamitną konsystencję możemy dodać słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego. Smak będzie bogatszy. To również dobry sposób na uniknięcie monotonii w kuchni 😉 Szczególnie, jeżeli tak jak ja bardzo polubicie ten przepis.

Składniki:

na 2 -3 porcje

8 dużych marchewek

1 cebula

2-centymetrowy kawałek imbiru

1 pomarańcza

800 ml wody (najlepiej wrzątku)

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) lub oleju rzepakowego

dodatkowo: bagietka do zrobienia grzanek lub ulubione nasiona do posypania zupy

krem-z-marchwi Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru

Przygotowanie:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Imbir, obieramy i siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oleju, dorzucamy posiekaną cebulę oraz marchewki. Smażymy na średnim ogniu.
  3. Dodajemy sok i startą skórkę z pomarańczy oraz posiekany imbir.
  4. Smażymy około 15 minut. Pamiętając, aby co jakiś czas zamieszać.
  5. Po tym czasie dolewamy 800 ml wody (najlepiej wrzątku).
  6. Doprawiamy całość do smaku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
  7. Miksujemy zupę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.
  8. Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i opiekamy na grillowej patelni.
  9. Zupę marchewkową możemy podawać z ulubionymi nasionami, bagietką lub kleksem gęstej śmietany.