Grudzień to chyba najbardziej ciasteczkowy miesiąc ! Ciasteczka maślane z dżemem malinowym będą wspaniale umilać świąteczny czas. Będą również doskonałym i jadalnym prezentem. Sami zobaczcie jak pięknie się prezentują :). Bardzo Wam polecam :). Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a pięknie zapakowane będą cieszyć nie tylko podniebienia, ale i oczy 🙂
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
dżem malinowy lub truskawkowy
INSTRUKCJA
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj całość nożem. Dodaj żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Ciasto dość cienko rozwałkuj. Za pomocą foremki wytnij kółka, następnie mniejszą foremką w połowie kółek wytnij serduszka lub gwiazdki.
- Piecz przez około 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą delikatnie złotego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, w trakcie studzenia zaczną twardnieć.
- Ostudzone przełóż dżemem i posyp cukrem pudrem.