Cherry pie

To klasyczne amerykańskie ciasto skradło moje serce! Cherry pie to ciasto, które towarzyszy amerykanom podczas świętowania Dnia Niepodległości i jest chyba najchętniej pokazywanym plackiem w amerykańskich serialach czy filmach. Mi w szczególności zapadł w pamięć placek wiśniowy z baru Norma’s RR Dinner/Cafe na który – w serialu Twin Peaks – przyjeżdżał agent Cooper 🙂 Aż dziwne, że upiekłam je dopiero teraz! Jest tak pyszne, że od dzisiaj będzie częściej gościć na mojej liście weekendowych wypieków.

Ciasto-wiśniowe Cherry pie

Składniki:

ciasto

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki cukru

porządna szczypta soli

200 g zimnego masła

5-7 łyżek lodowatej wody

1 łyżka soku z cytryny

1 jajko

1 jajko +1 łyżka wody do posmarowania ciasta

nadzienie

1 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)

1,5 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą wiśnie

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier oraz sól. Dodajemy zimne, pokrojone masło i wyrabiamy szybko palcami, aby powstała kruszonka, dodajemy kilka łyżek wody, sok z cytryny oraz jajko. Dodatek soku z cytryny sprawi, że ciasto będzie kruche i uzyska piękne warstwy. Energicznie wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, jeżeli będzie się kruszyć dodajemy więcej wody. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  3. Ubijamy jajko i wodę w małej misce, odstawiamy.
  4. Przygotowujemy nadzienie, do wiśni dodajemy cukier oraz mąkę i całość mieszamy.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, 2/3 ciasta dość cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do lodówki.
  6. Resztę ciasta wałkujemy i tniemy na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu ciasta.
  7. Wyjmujemy formę z lodówki, na ciasto wykładamy nadzienie i na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Ciasto smarujemy jajkiem rozkłóconym z wodą posypujemy cukrem.
  8. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 50 minut. Sprawdzajmy jednak czy ciasto zbyt mocno się nie rumieni, wtedy można je przykryć folią aluminiową.
  9. Studzimy, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje samo lub z kwaśną śmietaną albo lodami 🙂