Zupa porowo – ziemniaczana

Zupa porowo – ziemniaczana to pochwała prostoty. Nie ma nic lepszego niż kilka prostych składników z których możemy wyczarować talerz pysznej, gorącej zupy.

Składniki:

1 bardzo duży por lub 2 mniejsze

3 duże ziemniaki

1 łyżeczka suszonego tymianku

1200 ml wody

1 łyżka masła

1 łyżka oleju rzepakowego

kilka kromek czerstwego, razowego chleba

łyżka masła

do podania jajka w koszulce z tego przepisu

zupa-porowo-ziemniaczana-1-686x1024 Zupa porowo - ziemniaczana

Przygotowanie:

  1. Pora obieramy z pierwszych warstw, myjemy i kroimy w plasterki (używamy białej i zielonej części).
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy posiekanego pora oraz łyżeczkę suszonego tymianku. Smażymy kilka minut, aż por zmięknie (można od czasu do czasu delikatnie podlać wodą). Odkładamy 3 łyżki usmażonego pora do dekoracji.
  4. Do pora w garnku dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy chwilę. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy do uzyskania kremu. Ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku – jeżeli jest taka potrzeba.
  5. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta możemy dodać nieco wody.
  6. Przygotowujemy grzanki do zupy. Chleb kroimy w kostkę, następnie smażmy kilka minut na rozgrzanej patelni z łyżką masła, aż grzanki ładnie się zrumienią.
  7. Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, grzankami i odłożonym wcześniej porem.