Zupa porowo – ziemniaczana to pochwała prostoty. Nie ma nic lepszego niż kilka prostych składników z których możemy wyczarować talerz pysznej, gorącej zupy.
Składniki:
1 bardzo duży por lub 2 mniejsze
3 duże ziemniaki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1200 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
kilka kromek czerstwego, razowego chleba
łyżka masła
do podania jajka w koszulce z tego przepisu
Przygotowanie:
- Pora obieramy z pierwszych warstw, myjemy i kroimy w plasterki (używamy białej i zielonej części).
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy posiekanego pora oraz łyżeczkę suszonego tymianku. Smażymy kilka minut, aż por zmięknie (można od czasu do czasu delikatnie podlać wodą). Odkładamy 3 łyżki usmażonego pora do dekoracji.
- Do pora w garnku dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy chwilę. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy do uzyskania kremu. Ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku – jeżeli jest taka potrzeba.
- Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta możemy dodać nieco wody.
- Przygotowujemy grzanki do zupy. Chleb kroimy w kostkę, następnie smażmy kilka minut na rozgrzanej patelni z łyżką masła, aż grzanki ładnie się zrumienią.
- Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, grzankami i odłożonym wcześniej porem.