Zupa krem z pieczonego topinamburu i pietruszki

Bardzo lubię przygotowywać zupy z białych warzyw korzeniowych – szczególnie zimą. Zupa krem z pieczonego topinamburu i pietruszki ma lekko słodki i orzechowy smak. Doskonale do takiego połączenia pasują chipsy z jarmużu, które nieco przełamują słodycz topinamburu. Jeżeli jeszcze nie robiliście chipsów z jarmużu – bardzo polecam. Nie tylko jako dodatek do zup, to również świetna i zdrowa przekąska. Osobiście za nią przepadam :).

zupa-krem-686x1024 Zupa krem z pieczonego topinamburu i pietruszki

Składniki:

zupa

500 g topinamburu

4 korzenie pietruszki

3 ząbki czosnku

2 szalotki bananowe

1,5 l wody

sól i pieprz

olej rzepakowy

chipsy z jarmużu

2 garście świeżego jarmużu

sól

1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę oraz topinambur obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz 3 ząbki czosnku i 2 szalotki. Szalotki przekrój na pół.
  2. Tak przygotowane warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, skrop olejem, przypraw solą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej 1,5 l wody. Zagotuj i zmiksuj blenderem. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj chipsy z jarmużu. Jarmuż skrop olejem, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz na górnej półce przez około 10 minut. Obserwuj, jarmuż szybko się rumieni.
  5. Zupę podawaj skropioną dobrą oliwą i z chipsami z jarmużu.