Bardzo lubię przygotowywać zupy z białych warzyw korzeniowych – szczególnie zimą. Zupa krem z pieczonego topinamburu i pietruszki ma lekko słodki i orzechowy smak. Doskonale do takiego połączenia pasują chipsy z jarmużu, które nieco przełamują słodycz topinamburu. Jeżeli jeszcze nie robiliście chipsów z jarmużu – bardzo polecam. Nie tylko jako dodatek do zup, to również świetna i zdrowa przekąska. Osobiście za nią przepadam :).
Składniki:
zupa
500 g topinamburu
4 korzenie pietruszki
3 ząbki czosnku
2 szalotki bananowe
1,5 l wody
sól i pieprz
olej rzepakowy
chipsy z jarmużu
2 garście świeżego jarmużu
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Pietruszkę oraz topinambur obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz 3 ząbki czosnku i 2 szalotki. Szalotki przekrój na pół.
- Tak przygotowane warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, skrop olejem, przypraw solą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej 1,5 l wody. Zagotuj i zmiksuj blenderem. Przypraw solą i pieprzem.
- Przygotuj chipsy z jarmużu. Jarmuż skrop olejem, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz na górnej półce przez około 10 minut. Obserwuj, jarmuż szybko się rumieni.
- Zupę podawaj skropioną dobrą oliwą i z chipsami z jarmużu.