Przyszła jesień ze swoimi humorami w postaci deszczu i zimnego wiatru….W takie dni jak ten kubek gęstej, sycącej zupy jest wręcz wskazany i pozwala nieco oswoić się z ponurą stroną jesieni. Zupa krem z kalafiora należy do moich ulubionych i mam nadzieję, że Was również nie raz poratuje w chłodne dni.
Składniki:
krem
1 kalafior
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego lub wody
300 ml mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
mieszanka ziaren
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka ziaren sezamu
szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
dodatkowo: posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką oliwy, dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy minutę. Dodajemy ziemniaki oraz kalafior i całość smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
- Następnie zalewamy wszystko bulionem lub wodą, dodajemy mleko i gotujemy około 10 – 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Warzywa miksujemy na gładki krem. Ponownie zagotowujemy. Próbujemy i przyprawiamy do smaku.
- Przygotowujemy mieszankę ziaren. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam. Pod koniec dodajemy sól oraz paprykę wędzoną, mieszamy.
- Krem podajemy posypany mieszanką ziaren i natką pietruszki. Możemy skropić dobrej jakości oliwą.