Zupa krem z kalafiora

Przyszła jesień ze swoimi humorami w postaci deszczu i zimnego wiatru….W takie dni jak ten kubek gęstej, sycącej zupy jest wręcz wskazany i pozwala nieco oswoić się z ponurą stroną jesieni. Zupa krem z kalafiora należy do moich ulubionych i mam nadzieję, że Was również nie raz poratuje w chłodne dni.

Składniki:

krem

1 kalafior

2 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml bulionu warzywnego lub wody

300 ml mleka

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka masła

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

mieszanka ziaren

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka nasion słonecznika

1 łyżka ziaren sezamu

szczypta soli

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

dodatkowo: posiekana natka pietruszki

Krem-z-kalafiora Zupa krem z kalafiora

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej z łyżką oliwy, dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy minutę. Dodajemy ziemniaki oraz kalafior i całość smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
  3. Następnie zalewamy wszystko bulionem lub wodą, dodajemy mleko i gotujemy około 10 – 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Warzywa miksujemy na gładki krem. Ponownie zagotowujemy. Próbujemy i przyprawiamy do smaku.
  5. Przygotowujemy mieszankę ziaren. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam. Pod koniec dodajemy sól oraz paprykę wędzoną, mieszamy.
  6. Krem podajemy posypany mieszanką ziaren i natką pietruszki. Możemy skropić dobrej jakości oliwą.