Jeżeli zapomnieliście nastawić zakwas na żurek lub po prostu zależy Wam na mało skomplikowanym przepisie – dobrze trafiliście :). Zupa chrzanowa składa się z kilku prostych składników, nie wymaga długiego gotowania i jest po prostu smaczna. U mnie na pewno zagości na wielkanocnym stole i Wam również bardzo ją polecam. Świetna alternatywa dla żurku czy białego barszczu.
Składniki:
300 g wędzonego boczku lub żeberek
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
3 duże ziemniaki
łyżka oleju rzepakowego
łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
5 łyżek świeżo startego chrzanu lub więcej
100 ml kwaśnej śmietany
1,5 litra wody
dodatkowo: szczypiorek i jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
- Do garnka wlej łyżkę oleju i od razu dodaj cebulę i czosnek. Wrzucenie czosnku na zimny olej zapobiegnie jego przypaleniu. Smaż na małym ogniu, aby całość jedynie się zeszkliła.
- Dodaj boczek wędzony lub żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i łyżkę majeranku.
- Całość zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj zupę do momentu, aż będą miękkie.
- Po tym czasie dodaj tarty chrzan. Najlepiej rób to stopniowo, próbując do smaku. Ja dodałam 5 łyżek chrzanu – zależało mi na tym, aby był mocno wyczuwalny. Gotuj jeszcze przez chwilę. Przypraw solą i pieprzem.
- Do śmietany dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj.
- Wlej śmietanę do zupy i wymieszaj, już nie gotuj.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem. Można też dodać białą kiełbasę.
- Zupa chrzanowa najlepiej smakuje na drugi dzień.