Zupa chrzanowa

Jeżeli zapomnieliście nastawić zakwas na żurek lub po prostu zależy Wam na mało skomplikowanym przepisie – dobrze trafiliście :). Zupa chrzanowa składa się z kilku prostych składników, nie wymaga długiego gotowania i jest po prostu smaczna. U mnie na pewno zagości na wielkanocnym stole i Wam również bardzo ją polecam. Świetna alternatywa dla żurku czy białego barszczu.

wielaknocna-zupa-686x1024 Zupa chrzanowa

Składniki:

300 g wędzonego boczku lub żeberek

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

3 duże ziemniaki

łyżka oleju rzepakowego

łyżka suszonego majeranku

sól i pieprz do smaku

3 liście laurowe

2 ziela angielskie

5 ziarenek pieprzu

5 łyżek świeżo startego chrzanu lub więcej

100 ml kwaśnej śmietany

1,5 litra wody

dodatkowo: szczypiorek i jajka ugotowane na twardo

chrzanowa-zupa-686x1024 Zupa chrzanowa

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
  • Do garnka wlej łyżkę oleju i od razu dodaj cebulę i czosnek. Wrzucenie czosnku na zimny olej zapobiegnie jego przypaleniu. Smaż na małym ogniu, aby całość jedynie się zeszkliła.
  • Dodaj boczek wędzony lub żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i łyżkę majeranku.
  • Całość zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj zupę do momentu, aż będą miękkie.
  • Po tym czasie dodaj tarty chrzan. Najlepiej rób to stopniowo, próbując do smaku. Ja dodałam 5 łyżek chrzanu – zależało mi na tym, aby był mocno wyczuwalny. Gotuj jeszcze przez chwilę. Przypraw solą i pieprzem.
  • Do śmietany dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj.
  • Wlej śmietanę do zupy i wymieszaj, już nie gotuj.
  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem. Można też dodać białą kiełbasę.
  • Zupa chrzanowa najlepiej smakuje na drugi dzień.