Złote mleko

Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający o wielu cudownych właściwościach dla naszego organizmu. To naturalny sposób na infekcje, problemy ze snem czy stany depresyjne. Podnosi odporność. Wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm. Działa przeciwzapalnie i antyrakowo. Kurkuma już od wieków stosowana była w medycynie i kuchni Dalekiego Wschodu, uznaje się ją za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ważne jednak, aby była dobrej jakości, bez żadnych domieszek i obcych substancji. Zwracajcie również uwagę na kraj pochodzenia. Kurkuma, aby była lekarstwem powinna być dobrej jakości i wolna od zanieczyszczeń (Chiny odpadają).

zlote-mleko Złote mleko

Składniki:

pasta z kurkumy

1/4 szklanki kurkumy

1 łyżka mielonego imbiru

1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzy

1 i 1/3 szklanki wody

złote mleko

1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe, może być owsiane – przepis tutaj lub migdałowe)

1 łyżeczka pasty z kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka oleju kokosowego

pasta-z-kurkumy Złote mleko

Przygotowanie:

  1. Pasta z kurkumy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy, przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
  2. Złote mleko. Do rondelka dodajemy mleko, łyżeczkę pasty, cynamon oraz olej kokosowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Mleko ma być gorące, ale ma się nie gotować. Do lekko ostudzonego dodajemy miód lub syrop klonowy i pijemy.