Mamy początek astronomicznej wiosny, a więc nie mogło zabraknąć zieleni – koloru, który chyba najbardziej się z wiosną kojarzy. Zielony koktajl z kiwi przyda się tym, co lubią proste śniadania i tym, którzy na wiosnę potrzebują oczyszczenia i lżejszej diety. Awokado to źródło silnych przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i potasu. Kiwi i ananas są dobre nie tylko na odchudzanie. Kiwi dostarczy nam witaminy C i minerałów, takich jak: magnez, potas i cynk. Z kolei ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi, które mają pozytywny wpływ na kondycję naszych kości. Szpinak podobnie jak awokado jest bogaty w potas i kwas foliowy, ale też beta – karoten i witaminę C. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać na tak dużą porcję zdrowia ? Smacznego !
Składniki:
1 kiwi
1/2 gruszki
1/2 jabłka
1/2 awokado
1 plaster świeżego ananasa
garść szpinaku
sok z połowy cytryny
1 szklanka wody mineralnej
ewentualnie ulubione słodzidło
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki koktajlu umieść w naczyniu blendera, zalej wodą i zacznij miksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Spróbuj, jeżeli koktajl jest dla Ciebie zbyt mało słodki – dodaj ulubione słodzidło. Możliwe, że będzie też trzeba dodać nieco więcej wody lub soku z cytryny. Znajdź swój smak.
- Koktajl najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu – zachowuje najwięcej wartości.