Zielona zupa curry

Wiosna zbliża się dużymi krokami, u mnie można ją już spotkać na talerzu :). Koloru, dużo koloru – tego potrzebowałam w ostatnich dniach i tak powstała ta pyszna, zielona zupa curry. Nuta orientu, świeżość i aksamitność, te cechy chyba najlepiej opisują jej smak. Jeżeli tak jak ja lubicie zupy i tęsknicie za wiosną – koniecznie ją przygotujcie. Poczujecie wiosnę również na języku :).

zupa-curry-686x1024 Zielona zupa curry

kapusta-pak-choi-686x1024 Zielona zupa curry

zielone-curry-686x1024 Zielona zupa curry

Składniki:

na około 6 porcji

1  mała cebula szalotka

2 cm korzeń imbiru

3 łyżki zielonej pasty curry

1 łyżka oleju kokosowego

1 ząbek czosnku

2 liście limonki kaffir

250 ml mleka kokosowego

800 ml wody

1 łyżeczka sosu rybnego (w wersji wegańskiej pomiń)

2 – 3 łyżki sosu sojowego

 sól morska

kilka liści kapusty pak choi

 1 szklanka mrożonego groszku firmy Hortex

1 szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej

około 60 g cienkiego makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)

dodatkowo: świeża kolendra i chilli do podania

pak-choi-686x1024 Zielona zupa curry

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę szalotkę, imbir, czosnek oraz liście limonki kaffir. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.
  3. Dodaj zieloną pastę curry i jeszcze chwilę smaż. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj wodę, sos rybny i sos sojowy. Gotuj przez 5 minut. Po tym czasie spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą morską lub sosem sojowym.
  4. Dodaj mrożony groszek i fasolkę szparagową. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec do zupy dorzuć kilka liści pak choi i poczekaj chwilę, aż zmiękną.
  5. Podawaj z makaronem ryżowym, możesz też posypać świeżą kolendrą i chilli.


98embed_Sv3sJtB28qAdQMTRBsXzVcqC4tVDLwzz Zielona zupa curry