Przedstawiam Wam wspaniały, wiosenny tort owocowy z ombre. Co dla mnie bardzo ważne – kolory tortu są w pełni naturalne. Nie ma tu ani grama sztucznego barwnika :). Piękne kolory uzyskałam za pomocą pudrów z liofilizowanych owoców i tę metodę bardzo Wam polecam. W tym przepisie użyłam biszkoptu genueńskiego, który idealnie sprawdza się przy wyższych tortach. Biszkopt jest bardziej stabilny, wilgotny, a przy tym bardzo delikatny w smaku. Jeżeli zrobicie go zgodnie z instrukcjami Doroty z Moje Wypieki – pięknie Wam urośnie i nie będziecie chcieli już robić innego :).
Marzyłam mi się sesja jak z Alicji w Karinie Czarów :). Kolorowa, pełna pasteli – po prostu jak z bajki :). Nie planuję nigdy z góry sesji zdjęciowych, inspirują mnie kwiaty, materiały i ich odcienie. jak tylko zobaczyłam piękne jaskry wiedziałam w jakiej aranżacji zaprezentuję Wam tort :). Dajcie znać w komentarzach czy Wam się podoba, bo mi bardzo ! Zazwyczaj jestem wobec siebie bardzo krytyczna, ale z tej sesji jestem wyjątkowo dumna :).
Składniki:
biszkopt genueński z tego przepisu
– krem –
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
15 g liofilizowanych truskawek
15 g liofilizowanych borówek
dodatkowo: 200 g dżemu truskawkowego 100% +21,5 łyżki wody, świeże kwiaty do dekoracji (u mnie jaskra i gerber – te kwiaty nie są jadalne, są ozdobą)
jeżeli lubisz bardzo wilgotne torty przyda się woda lub herbata z cytryną
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotuj zgodnie z przepisem, najlepiej jest upiec go dzień wcześniej.
- Biszkopt odwróć tak, aby spód znalazł się na górze (dzięki temu uzyskasz równy wierzch tortu). Podziel na 3 równe blaty (można też na 4 ).
- W młynku elektrycznym zmiksuj oddzielnie truskawki i borówki, aby mieć 2 pudry do barwienia kremu. Odłóż kilka łyżek do dekoracji.
- Przygotuj krem. W dużej misce umieść schłodzony serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje.
- Odłóż 4 łyżki kremu, resztę podziel na 2 równe części.
- Do odłożonych 4 łyżek kremu dodaj odrobiną pudru z truskawek i wymieszaj dokładnie. Należy uzyskać kolor jasnego, pudrowego różu.
- Jedną z części kremu zabarw pudrem z borówek, drugą pudrem z truskawek. Po dodaniu pudru, krem należy dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolity kolor.
- Do dżemu truskawkowego dodaj 1,5 łyżki wody i wymieszaj.
- Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze, posmaruj dość cienko dżemem, wyłóż około 2/3 kremu borówkowego i wyrównaj. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i wyłóż 2/3 kremu truskawkowego, wyrównaj. Przykryj trzecim blatem. Blaty przed nałożeniem dżemu można nasączyć wodą lub herbatą z cytryną.
- Na wierzch tortu wyłóż nieco borówkowego i truskawkowego kremu, wyrównaj niezbyt dokładnie powierzchnię tortu. Następnie przejdź do boków tortu, dolną jego część pokryj kremem borówkowym, środek kremem truskawkowym, a górę kremem w kolorze bladego różu (chodzi o to aby uzyskać efekt ombre). Bardzo pomocny jest ten filmik.
- Za pomocą noża lub szpatułki wyrównaj boki tortu oraz wierzch tortu. Masy powinny się połączyć, tworząc piękne ombre.
- Wierzch tortu możesz obsypać pudrem z truskawek i borówek i za pomocą łyżeczki zrobić delikatne fale (jak na zdjęciu). Udekoruj tort kwiatami i gotowe :). Tort przechowuj w lodówce, szczelnie przykryty.