Tym razem na zdrowe śniadanie poleca się wiosenny omlet ze szparagami. Bardzo prosty przepis oparty na kilku składnikach, które obecnie możemy dostać praktycznie wszędzie. Prosto, smacznie i sezonowo – tak jak lubię najbardziej :). Zazwyczaj, przygotowując omlet dodaje się do masy jajecznej mleko lub śmietanę. Ja z tego dodatku zrezygnowałam. Po prostu byłam głodna i ograniczyłam składniki do minimum :). Wyszło bardzo smacznie !
Składniki:
3 jajka
4 szparagi
2 zielone cebulki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
łyżka masła
Przygotowanie:
- Odłam zdrewniałe końce szparagów, łodygi i czubki pokrój na dość cienkie krążki.
- Posiekaj zielone cebulki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekane szparagi i białe części cebulek. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
- Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz i ubijaj trzepaczką, aż masa stania się puszysta.
- Na patelnię ze szparagami wylej masę jajeczną. Odczekaj chwilę, jak masa na brzegach zacznie się ścinać, zacznij ją zgarniać do środka, a na boki rozlewaj jeszcze nie ściętą masę. Dzięki temu omlet szybko się usmaży i będzie puszysty.
- Omlet podawaj posypany zielonymi częściami cebulek.