Wiosenna sałatka z makaronem Lubella

Kiedy marka Lubella zaprosiła mnie do wzięcia udziału w kampani #Lubellałaczy wiedziałam, że stworzę przepis idealny na kolację we dwoje. Ostatnio mieliśmy mało okazji do takich romantycznych spotkań przy stole, to była świetna okazja aby to zmienić. Kilka świeżych, wiosennych składników, makaron Lubella i miałam idealny, lekki posiłek, który sprawdził się podczas romantycznej kolacji. 

Bardzo lubię tego typu sałatki. Smaczne na zimno, które można zapakować w słoiki i zabrać ze sobą do pracy. Do tego przepisu użyłam makaronu Morskie Muszelki Lubella, makaron jest świetny do sałatek. Dzięki temu, że ma kształt muszelek sos zatrzymuje się w jego wnętrzu i nie spływa na dno miski. 

Mam nadzieję, że ten przepis posmakuje Ci tak samo jak mojemu mężowi i zachęci do wspólnych posiłków przy pięknie nakrytym stole lub w ogrodzie. Pogoda coraz bardziej do tego zachęca, trzeba korzystać :).

DSC_0963-2-683x1024 Wiosenna sałatka z makaronem Lubella

 

SKŁADNIKI

200g makaronu Lubella Muszelki Morskie

1 duża pierś z kurczaka

1 dojrzałe awokado

10 zielonych szparagów 

1 ząbek czosnku

10 pomidorków koktajlowych

garść młodego szpinaku lub liści natki pietruszki

100g sera feta

1 mała czerwona cebula

olej rzepakowy, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku

– marynata do kurczaka – 

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki mielonej kurkumy

0,5 łyżeczki soli

– cytrynowy dressing –

10 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego

5 łyżek soku z cytryny

0,5 łyżeczki soli

skórka otarta z 1 cytryny

INSTRUKCJA

  • Pierś z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Składniki marynaty wymieszaj w misce, dodaj pierś z kurczaka i dokładnie zamieszaj, tak aby mięso było w całości pokryte marynatą. Odstaw na 2 godziny.
  • Makaron Lubella ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i zostaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • Przygotuj dressing, wszystkie składniki umieść w słoiczku, zakręć nakrętkę i dokładnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
  • Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Na patelni umieść łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodaj posiekany na plasterki czosnek. Wrzuć szparagi i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie przełóż na deskę i pokrój szparagi na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i smaż pierś z kurczaka na złoto z obu stron. 
  • Awokado obierz, pokrój w paseczki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Cebulę pokrój w średnią kostkę i przelej wrzątkiem.
  • Ugotowany makaron przełóż do miski, wlej część marynaty i dokładnie zamieszaj. Dodaj pomidorki koktajlowe, ser feta pokrojony w kostkę, cebulę, szparagi i liście szpinaku lub natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i awokado. Polej resztą sosu. Przed podaniem jeszcze raz zamieszaj.
  • Teraz pozostaje Ci pięknie nakryć do stołu i cieszyć się wspólnymi chwilami we dwoje 🙂
  • Smacznego!

 

DSC_0980-683x1024 Wiosenna sałatka z makaronem Lubella

DSC_0975-683x1024 Wiosenna sałatka z makaronem Lubella