Wiosenna sałatka z majonezem bazyliowym

Wiosno dobrze, że jesteś :). Nie mogę się nadal nadziwić, jak wszystko pięknie się zieleni, a na targach pojawia co raz więcej kolorów i inspiracji do kulinarnych eksperymentów. Bardzo lubię ten czas i czekam na to całe bogactwo, którym obdarzy nas natura :). Wiosenna sałatka z majonezem bazyliowym, podana na łódeczkach z sałaty rzymskiej często gości u mnie o tej porze roku. Szczególnie podczas świąt i pikników na zielonej trawce :). Za sprawą łódeczek z sałaty rzymskiej, sałatkę je się podobnie jak tacos i jest to bardzo wygodne :). Myślę, że spokojnie możną ją włączyć do imprezowego menu.

salatka-686x1024 Wiosenna sałatka z majonezem bazyliowym

Składniki:

na 6 dużych lub 12 małych porcji

1 dojrzałe, jędrne awokado

10 rzodkiewek

3 cebulki dymki

8 pomidorków koktajlowych

6 jajek przepiórczych

 około 12 liści mini sałaty rzymskiej

– majonez bazyliowy –

1 duże jajko (sparzone)

200 ml oleju rzepakowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy dijon

porządna szczypta soli

świeżo zmielony czarny pieprz

duża garść świeżych listków bazylii

salatka-z-awokado-686x1024 Wiosenna sałatka z majonezem bazyliowym

Przygotowanie:

  • Awokado obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
  • Rzodkiewki pokrój na półplasterki, pomidorki przekrój na pół. Cebulkę dymkę posiekaj.
  • Przygotuj majonez bazyliowy. Wszystkie składniki majonezu (oprócz liści bazylii) umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania gęstego majonezu. Dodaj liście bazylii i jeszcze raz zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki razem z kilkoma łyżkami majonezu.
  • Sałatkę przełóż do łódeczek z liści sałaty rzymskiej, udekoruj połówkami jajek przepiórczych i posiekanym szczypiorkiem.
  • Jeżeli zostanie Ci majonez, użyj go do faszerowania jajek.