Wiosno dobrze, że jesteś :). Nie mogę się nadal nadziwić, jak wszystko pięknie się zieleni, a na targach pojawia co raz więcej kolorów i inspiracji do kulinarnych eksperymentów. Bardzo lubię ten czas i czekam na to całe bogactwo, którym obdarzy nas natura :). Wiosenna sałatka z majonezem bazyliowym, podana na łódeczkach z sałaty rzymskiej często gości u mnie o tej porze roku. Szczególnie podczas świąt i pikników na zielonej trawce :). Za sprawą łódeczek z sałaty rzymskiej, sałatkę je się podobnie jak tacos i jest to bardzo wygodne :). Myślę, że spokojnie możną ją włączyć do imprezowego menu.
Składniki:
na 6 dużych lub 12 małych porcji
1 dojrzałe, jędrne awokado
10 rzodkiewek
3 cebulki dymki
8 pomidorków koktajlowych
6 jajek przepiórczych
około 12 liści mini sałaty rzymskiej
– majonez bazyliowy –
1 duże jajko (sparzone)
200 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
porządna szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
duża garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
- Awokado obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
- Rzodkiewki pokrój na półplasterki, pomidorki przekrój na pół. Cebulkę dymkę posiekaj.
- Przygotuj majonez bazyliowy. Wszystkie składniki majonezu (oprócz liści bazylii) umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania gęstego majonezu. Dodaj liście bazylii i jeszcze raz zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki razem z kilkoma łyżkami majonezu.
- Sałatkę przełóż do łódeczek z liści sałaty rzymskiej, udekoruj połówkami jajek przepiórczych i posiekanym szczypiorkiem.
- Jeżeli zostanie Ci majonez, użyj go do faszerowania jajek.