Wielkanocna tarta ze szpinakiem

Kolejna propozycja na zbliżające się święta. Wielkanocna tarta ze szpinakiem z dodatkiem jajek przepiórczych wygląda świeżo i wiosennie, dzięki temu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Możemy ją podać zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i na obiad. Kruchy spód i kremowy farsz to jedno z moich ulubionych połączeń, z kolei szpinak i jajka to bardzo udany i sprawdzony duet :). Wierzch upieczonej tarty możemy udekorować świeżą natką pietruszki lub rzeżuchą. Podajemy samą, z lekką sałatką, jako dodatek do pieczonego mięsa. Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, na pewno znajdzie swoje miejsce w wiosennym menu. Świetnie sprawdzi się, jako lunch do pracy i na letnich piknikach :). Nie mogę się już doczekać ! :).

tarta-1024x685 Wielkanocna tarta ze szpinakiem

Składniki:

250 g szpinaku (świeży lub mrożony)

200 g śmietany 18%

 3 łyżki mleka

1 jajko

pół szklanki sera typu parmezan

sól, pieprz

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

7 jajek przepiórczych

Ciasto kruche z tego przepisu

DSC_2835-1024x685 Wielkanocna tarta ze szpinakiem

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto i pieczemy spód tarty, jak podano w przepisie.
  2. Szpinak dusimy około 2 minut, aby zmiękł (jeżeli używamy mrożonego, dusimy tyle czasu, aż się rozmrozi). Następnie drobno siekamy.
  3. Posiekany szpinak mieszamy ze śmietaną, mlekiem. Dodajemy roztrzepane jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy starty ser.
  4. Farsz wylewamy na upieczony spód tarty. Wbijamy jajeczka przepiórcze, tak, jak byśmy chcieli zrobić sadzone, tworząc wzór jak na zdjęciu.
  5. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.