Kolejna propozycja na zbliżające się święta. Wielkanocna tarta ze szpinakiem z dodatkiem jajek przepiórczych wygląda świeżo i wiosennie, dzięki temu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Możemy ją podać zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i na obiad. Kruchy spód i kremowy farsz to jedno z moich ulubionych połączeń, z kolei szpinak i jajka to bardzo udany i sprawdzony duet :). Wierzch upieczonej tarty możemy udekorować świeżą natką pietruszki lub rzeżuchą. Podajemy samą, z lekką sałatką, jako dodatek do pieczonego mięsa. Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, na pewno znajdzie swoje miejsce w wiosennym menu. Świetnie sprawdzi się, jako lunch do pracy i na letnich piknikach :). Nie mogę się już doczekać ! :).
Składniki:
250 g szpinaku (świeży lub mrożony)
200 g śmietany 18%
3 łyżki mleka
1 jajko
pół szklanki sera typu parmezan
sól, pieprz
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
7 jajek przepiórczych
Ciasto kruche z tego przepisu
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto i pieczemy spód tarty, jak podano w przepisie.
- Szpinak dusimy około 2 minut, aby zmiękł (jeżeli używamy mrożonego, dusimy tyle czasu, aż się rozmrozi). Następnie drobno siekamy.
- Posiekany szpinak mieszamy ze śmietaną, mlekiem. Dodajemy roztrzepane jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy starty ser.
- Farsz wylewamy na upieczony spód tarty. Wbijamy jajeczka przepiórcze, tak, jak byśmy chcieli zrobić sadzone, tworząc wzór jak na zdjęciu.
- Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.