Tym przepisem na wegański mazurek z kremem daktylowym chciałam Wam życzyć zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy :). Udanych wypieków i pięknych chwil, które w pamięci zostaną Wam na dłużej :). Celebrujcie ten wyjątkowy czas również przy stole :).
Przepis na wegański mazurek wpadł mi do głowy w ostatniej chwili i z czystym sercem mogę go Wam polecić. Ja tymczasem uciekam dalej do kuchni :).
WESOŁYCH ŚWIĄT !
Składniki:
– kruchy spód –
1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
100 g oleju kokosowego lub masła (jeżeli nie musi być wegański)
2 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu (jeżeli nie musi być wegański)
– nadzienie –
100 g suszonych daktyli (namoczonych przez godzinę w wodzie)
1/2 szklanki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych (można dodać kilka orzechów pekan dla wzbogacenia smaku)
dodatkowo: gorzkie kakao, orzechy, jadalne kwiaty do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotuj kruchy spód. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj zimny olej kokosowy i słodzidło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Odsącz daktyle z wody w której się moczyły. Przełóż do naczynia blendera i dodaj migdały. Zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy i rozwałkuj na dość cienki blat w dowolnym kształcie (u mnie prostokąt). Wyrównaj nożem. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i wytnij paseczki z których zrób ranty mazurka .
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Na ostudzony spód wyłóż krem daktylowy, obsyp kakao.
- Mazurek udekoruj orzechami i na przykład jadalnymi kwiatami (u mnie suszony nagietek).