Turcja – to z nią kojarzy mi się ten deser :). Kardamon, woda różana, wanilia – składniki wielu tureckich deserów. Ten wegański krem różany zapewne nie każdemu przypadnie do gustu. Ja jednak lubię różany posmak. Do przepisu dodaję sok z cytryny, aby całość nie wyszła zbyt mdła. Desery różane trzeba po prostu lubić. Niektórzy wolą róże wąchać, a nie jeść :).
Składniki:
na 2 duże lub 4 małe porcje
75 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc
1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego
2 łyżki syropu z daktyli
1 – 2 łyżki wody różanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta kardamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
- Do naczynia blendera przełóż namoczone przez noc orzechy nerkowca (bez wody w której się moczyły).
- Dodaj mleko kokosowe, syrop z daktyli, 1 łyżkę wody różanej, esencję waniliową oraz szczyptę soli, kardamonu i sok z cytryny.
- Miksuj do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Spróbuj, ewentualnie dodaj nieco wody różanej lub soku z cytryny. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Użycie syropu z daktyli jest konieczne jeżeli chcesz uzyskać bladoróżowy kolor.
- Udekoruj świeżymi lub suszonymi płatkami róż i na przykład konfiturą z róży lub pistacjami.