Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do roślinnych deserów, ta Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami na pewno to zmieni :). Jest obłędna, smakuje doskonale. Zalewa z ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba brzmi dziwnie i mało smacznie? Przygotujcie ten mus, a na pewno zmienicie zdanie ;). Mus smakuje naprawdę świetnie i na pewno nie wyczujecie jego puszkowego pochodzenia ;). Tartę bardzo polecam – jest idealna.
Składniki:
– spód –
200 g suszonych fig (około 3/4 szklanki)
1 szklanka pestek słonecznika lub ulubionych orzechów
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
– mus czekoladowy –
zalewa z 1 puszki ciecierzycy (ciecierzycę można upiec z tego przepisu)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub innego słodzidła
150 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
– frużelina wiśniowa –
2 szklanki mrożonych wiśni ( u mnie firmy Hortex)
1 szklanka wody
w zależności od stopnia słodyczy owoców 1 – 2 łyżki ulubionego słodzidła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
dodatkowo: gorzkie kakao do dekoracji
Przygotowanie:
- Figi zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut.
- W tym czasie przygotuj frużelinę wiśniową. W garnku zalej wiśnie szklanką wody, dodaj słodzidło i doprowadź do wrzenia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i stopniowo zacznij wlewać do wiśni. Po chwili całość powinna zgęstnieć i mieć konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj spód. Płatki owsiane oraz nasiona słonecznika przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na dość duże okruchy. Następnie dodaj gorzkie kakao, olej kokosowy i namoczone figi oraz około 8 łyżek wody z namoczonych fig. Ponownie zmiksuj na lepką papkę. Jeżeli wyjdzie za sucha dodaj jeszcze nieco wody pozostałej z moczenia fig lub oleju kokosowego. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy lub formy do tarty. I teraz masz wybór: spód możesz wstawić do zamrażarki na godzinę lub do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Pieczona masa będzie twardsza i bardziej chrupiąca, mrożona za to bardziej wilgotna i lepka. Wybór należy do Ciebie, ja tym razem piekłam :).
- Przygotuj mus. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj słodzidło i odstaw do ostudzenia. Zalewę z ciecierzycy, czyli tzw. aquafabę przelej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około 6- 7 minut, aż masa będzie sztywna (będzie przypominać ubitą pianę z białek). Jak masa jest gotowa, zacznij do niej stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę (nie może być gorąca, a jedynie lekko ciepła i płynna). Delikatnie wymieszaj całość łopatką.
- Na spód tarty wyłóż wiśnie, następnie mus czekoladowy i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie mus zgęstnieje.
- Na sam koniec posyp wierzch gorzkim kakao.