Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Warsztaty kulinarne odbyły się w malowniczym Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej, należącym do Akademii Smaku Sokołów – wspaniałe miejsce ! Zimowa sceneria i piękne wnętrza tylko umilały wspólne gotowanie. Jednak tego dnia nie tylko gotowaliśmy, ale również uczyliśmy się jak planować i realizować postanowienia noworoczne. W pierwszej części warsztatów motywacyjnych skupiliśmy się na zdrowej diecie i dbaniu o siebie. Szukaliśmy idealnego przepisu na skuteczne wdrażanie w życie naszych postanowień. Warsztaty poprowadziła Luiza Olichwier – Skwierawska – wykładowca i certyfikowany trener Design Thinking.

SOKOLOW_170208_129 Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Uwielbiam gotować, ale miło było nieco oderwać się od typowo kulinarnego świata i pomyśleć o tym, co do tej pory przeszkadzało mi w realizowaniu postanowień noworocznych. Już wiem, jak wyznaczać sobie cele i skutecznie planować ich realizację. Nie zapominając przy tym, jak ważne jest świętowanie małych sukcesów. Na pewno pomogą mi w tym karty motywacyjne, które otrzymaliśmy podczas warsztatów.

Z pozytywną energią i motywacją do działania mogliśmy przejść do drugiej, kulinarnej części warsztatów. Pod okiem wybitnego szefa kuchni Dominika Moskalenki przygotowaliśmy nie tylko smaczne, ale i  zdrowe dania. Moje serce skradło kaszotto z płatków owsianych, a dziczyzna po prostu rozpływała się w ustach ! Dzięki takim przepisom, utrzymanie zdrowej diety to sama przyjemność.

Oto co gotowaliśmy:

SOKOLOW_salatka-Cezar-1024x683 Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Sałata Cezar z Filetem maślanym

Składniki:

75 g gęstego jogurtu naturalnego

10 g anchois

2 obrane ząbki czosnku

3 jajka ugotowane na miękko

100 g sera parmezan

bagietka korzenna 1 szt.

1 główka sałaty rzymskiej

½ główki sałaty lodowej

300 g Fileta maślanego Sokołów

sól, świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie:

  1. Na desce drobno pokroić anchois. Nadadzą one niepowtarzalny smak sosu do sałaty, który jest kluczowym elementem sałaty Cezar. Pokrojone rybki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, drobno posiekany ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć porwaną na kawałki bagietkę korzenną, dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażyć. Otrzymamy aromatyczne grzanki.
  3. Sałaty porwać na kawałki i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem i grzankami. Na koniec przekroić na pół jajka ugotowane na miękko i ułożyć je na sałatce. Całość obsypać płatkami parmezanu i cienko pokrojonym Filetem maślanym.

SOKOLOW_dziczyzna-1024x683 Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Polędwica z jelenia smażona

Comber z jelenia pieczony 

Składniki:

Polędwica z jelenia Sokołów

Comber z jelenia Sokołów

3 ząbki czosnku

3-4 gałązki świeżego tymianku

70-100 ml oleju

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z jelenia osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usunąć wszystkie twarde błony – pozwoli to uniknąć kurczenia się mięsa podczas obróbki termicznej. Oczyszczone mięso można zamarynować – w tym celu należy drobno posiekać czosnek i świeży tymianek, dodać niewielką ilość oleju roślinnego, natrzeć mięso. Pozostawić w marynacie ok. godzinę.
  2. Zamarynowane mięso dokładnie oczyścić z marynaty, a następnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Oba rodzaje mięsa obsmażyć na gorącej patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Kiedy mięso nabierze złotobrązowej barwy, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C.
  3. Polędwica z jelenia będzie się piekła ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Comber z jelenia jest dużo grubszy – musi pozostać w piekarniku ok. 30-40 minut.
  4. Mięso po pieczeniu musi odpocząć, tak by temperatura wewnątrz mięsa ustabilizowała się, dając jednolite wysmażenie na całym przekroju mięśnia.

Kaszotto z płatków owsianych

Składniki:

250 g płatków owsianych

500 ml wywaru warzywnego

50 g natki pietruszki

100 g masła

2 szt. cebuli białej

100 g boczku surowo wędzonego Sokołów

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w drobne paski, cebulę – w drobną kostkę. Boczek podsmażyć w garnku na złoty kolor, następnie dodać cebulę. Smażyć do czasu, kiedy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dodać płatki owsiane i dolać ciepły wywar warzywny.
  2. Wszystko wymieszać, dolewając wywar – płatki będą go sukcesywnie wchłaniały. Kiedy płatki staną się miękkie, dodać świeże masło oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pieczone warzywa korzenne

Składniki:

100 g marchewki

100 g pietruszki (korzeń) 

100 g selera (bulwa)

100 g buraków

3 ząbki czosnek  

4 gałązki tymianku

Przygotowanie:

  1. Obrane umyte warzywa pokroić w nieregularne kształty. Następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie (al dente). Buraki ugotować oddzielnie (zabarwią wodę).
  2. Obgotowane warzywa odcedzić i przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego. Oblać niewielką ilością oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Warzywa oprószyć niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu.
  3. Tak przygotowane warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut.

Kule pozytywnej energii

Składniki:

na ok. 20 sztuk

1 1/3 szklanki mieszanki orzechów (np. migdały, orzechy laskowe, włoskie)

2 szklanki suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku

3-4 łyżki surowego kakao

1 łyżka oleju kokosowego – płynnego

dodatki do obtoczenia: surowe kakao, posiekane orzechy, sezam, nasiona chia, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. W blenderze zmielić drobno mieszankę orzechów i przesypać ją do większej miski. Odcedzić daktyle, pozostawiając około 50 ml płynu. Daktyle z odrobiną płynu zmiksować w blenderze. Dodać pozostałe składniki. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
  2. Masę podzielić na około 20 porcji i uformować kulki. Na koniec obtoczyć je np. w surowym kakao, ziarenkach sezamu, nasionach chia, czy w wiórkach kokosowych. Chłodzić w lodówce.