Proste, ucierane ciasto z morelami i lawendą z dużą ilością cytrynowego lukru – brzmi pysznie prawda? Zapewniam, że tak jest i dodatkowo jego przygotowanie nie sprawia problemu :). Mam nadzieję, że Cię namówiłam i w weekend zagości u Ciebie jako dodatek do kawy pitej bez pośpiechu :). Warto też spakować kawałek i wybrać się na piknik nad jezioro lub do lasu. Smacznego!
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki suszonej lub świeżej lawendy
180 g masła
3 duże jajka
– lukier –
100 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
dodatkowo: około 10 moreli, lawenda do dekoracji
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Masło z cukrem utrzyj na puch. Jak będzie już jasne i puszyste zacznij dodawać jajka. Nie dodawaj jednocześnie wszystkich jajek, masa może się wtedy zważyć. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksująć robotem na średnich obrotach.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wmieszaj ją w maślaną masę. Możesz to zrobić używając miksera na małych obrotach.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do tortownicy, ułóż na wierzchu połówki moreli i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 80 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj lawendę i ponownie wymieszaj. Lukier powinien być bardzo gęsty.
- Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.