Ucierane ciasto z morelami i lawendą

Proste, ucierane ciasto z morelami i lawendą z dużą ilością cytrynowego lukru – brzmi pysznie prawda? Zapewniam, że tak jest i dodatkowo jego przygotowanie nie sprawia problemu :). Mam nadzieję, że Cię namówiłam i w weekend zagości u Ciebie jako dodatek do kawy pitej bez pośpiechu :).  Warto też spakować kawałek i wybrać się na piknik nad jezioro lub do lasu. Smacznego!

DSC_3008-683x1024 Ucierane ciasto z morelami i lawendą

DSC_3007-683x1024 Ucierane ciasto z morelami i lawendą

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

szczypta soli 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżki suszonej lub świeżej lawendy

180 g masła

3 duże jajka

– lukier – 

100 g cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

dodatkowo: około 10 moreli, lawenda do dekoracji

* użyłam szklanki o pojemności 250 ml

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Masło z cukrem utrzyj na puch. Jak będzie już jasne i puszyste zacznij dodawać jajka. Nie dodawaj jednocześnie wszystkich jajek, masa może się wtedy zważyć. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksująć robotem na średnich obrotach.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wmieszaj ją w maślaną masę. Możesz to zrobić używając miksera na małych obrotach.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do tortownicy, ułóż na wierzchu połówki moreli i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 80 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj lawendę i ponownie wymieszaj. Lukier powinien być bardzo gęsty.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.

DSC_2994-2-683x1024 Ucierane ciasto z morelami i lawendą