Tosty z jajkiem sadzonym i jarmużem

Takie romantycznie tosty mi się ostatnio przytrafiły :). Idealne na zbliżające się Walentynki albo leniwe śniadanie. Tosty z jajkiem sadzonym i jarmużem są bardzo smaczne, a jarmuż nadaje im charakteru. Warto zrobić zwłaszcza, że wykonanie nie sprawia problemu.

DSC_3369.NEF_-686x1024 Tosty z jajkiem sadzonym i jarmużem

Składniki:

4 kromki razowego chleba

2 garście świeżego jarmużu

2 jajka

masło do posmarowania tostów

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz

DSC_3372.NEF_-686x1024 Tosty z jajkiem sadzonym i jarmużem

Przygotowanie:

  1. W dwóch kromkach chleba za pomocą foremki do ciastek wytnij serca.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wbij 2 jajka i smaż na średnim ogniu, aż białko się całkowicie zetnie, a żółtko pozostanie nadal płynne. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Jak jajka się smażą opiecz na patelni grillowej, zwykłej lub w piekarniku kromki chleba razowego Mają być chrupiące i nabrać złotego koloru.
  4. Jarmuż wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, oprósz solą i pieprzem i smaż 1 – 2 minuty. Jarmuż ma jedynie zmięknąć.
  5. Kromkę chleba posmaruj masłem, połóż na niej jarmuż, następnie jajko sadzone tak, aby żółtko znalazło się mniej więcej na środku i przykryj kromką z wyciętym sercem. Jeżeli sadzone nieco wystaje poza brzegi chleba, możesz przyciąć nożem :).