Takie romantycznie tosty mi się ostatnio przytrafiły :). Idealne na zbliżające się Walentynki albo leniwe śniadanie. Tosty z jajkiem sadzonym i jarmużem są bardzo smaczne, a jarmuż nadaje im charakteru. Warto zrobić zwłaszcza, że wykonanie nie sprawia problemu.
Składniki:
4 kromki razowego chleba
2 garście świeżego jarmużu
2 jajka
masło do posmarowania tostów
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dwóch kromkach chleba za pomocą foremki do ciastek wytnij serca.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wbij 2 jajka i smaż na średnim ogniu, aż białko się całkowicie zetnie, a żółtko pozostanie nadal płynne. Oprósz solą i pieprzem.
- Jak jajka się smażą opiecz na patelni grillowej, zwykłej lub w piekarniku kromki chleba razowego Mają być chrupiące i nabrać złotego koloru.
- Jarmuż wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, oprósz solą i pieprzem i smaż 1 – 2 minuty. Jarmuż ma jedynie zmięknąć.
- Kromkę chleba posmaruj masłem, połóż na niej jarmuż, następnie jajko sadzone tak, aby żółtko znalazło się mniej więcej na środku i przykryj kromką z wyciętym sercem. Jeżeli sadzone nieco wystaje poza brzegi chleba, możesz przyciąć nożem :).