Jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Tosty francuskie z chałki – to bardzo prosty posiłek, a jednak ma w sobie coś takiego, że chce się wracać do tego przepisu regularnie. Najczęściej w weekendy, kiedy ma się więcej czasu, aby cieszyć się wspólnym posiłkiem i brakiem pośpiechu.
Tosty najlepsze wychodzą z czerstwego pieczywa, nie będą się rozpadać, a chałka po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach. Lubię jej maślany smak, który tutaj pasuje idealnie. Posiłek ten przypadnie do gustu nie tylko dużym, ale i małym 😉 Możemy kombinować z dodatkami możliwości jest bardzo wiele, latem sezonowe owoce, zimą konfitury czy karmelizowane banany. Spróbujcie ! Mam nadzieję, że uzależnicie się od tego przepisu, tak jak ja 🙂
Składniki:
na 2-3 porcje
1 chałka (najlepiej lekko czerstwa)
3 jajka
3 łyżki mleka
łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
masło klarowane lub olej z dodatkiem masła do smażenia
dodatki: jogurt grecki, syrop klonowy, świeże owoce, konfitura
Przygotowanie:
- Chałkę kroimy na średniej grubości kromki.
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem, esencją waniliową i cynamonem.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, lub olej rzepakowy z łyżką masła (zapobiegnie to paleniu się masła).
- Chałkę obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt grecki figi i syrop klonowy.