Tosty francuskie z chałki

Jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Tosty francuskie z chałki – to bardzo prosty posiłek, a jednak ma w sobie coś takiego, że chce się wracać do tego przepisu regularnie. Najczęściej w weekendy, kiedy ma się więcej czasu, aby cieszyć się wspólnym posiłkiem i brakiem pośpiechu.

Tosty najlepsze wychodzą z czerstwego pieczywa, nie będą się rozpadać, a chałka po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach. Lubię jej maślany smak, który tutaj pasuje idealnie. Posiłek ten przypadnie do gustu nie tylko dużym, ale i małym 😉 Możemy kombinować z dodatkami możliwości jest bardzo wiele, latem sezonowe owoce, zimą konfitury czy karmelizowane banany. Spróbujcie ! Mam nadzieję, że uzależnicie się od tego przepisu, tak jak ja 🙂

chałka Tosty francuskie z chałki

Składniki:

na 2-3 porcje

1 chałka (najlepiej lekko czerstwa)

3 jajka

3 łyżki mleka

łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)

łyżka brązowego cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

masło klarowane lub olej z dodatkiem masła do smażenia

dodatki: jogurt grecki, syrop klonowy, świeże owoce, konfitura

tosty-francuskie Tosty francuskie z chałki

Przygotowanie:

  1. Chałkę kroimy na średniej grubości kromki.
  2. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem, esencją waniliową i cynamonem.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, lub olej rzepakowy z łyżką masła (zapobiegnie to paleniu się masła).
  4. Chałkę obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt grecki figi i syrop klonowy.