Tort marchewkowy z kremem piernikowym

Wspaniały, świąteczny tort marchewkowy z kremem piernikowym. Bardzo lubię wypieki o korzennym aromacie, a krem piernikowy robiłam pierwszy raz i na pewno będą po niego sięgać częściej 🙂 Nadaje się świetnie nie tylko do przekładania tortów, ale również naleśników czy tostów. Przypadnie do gustu nie jednemu łasuchowi. Tort świetnie się kroi, nie rozpada i nie kruszy. Ciasto jest zwarte i wilgotne. Nie jest to wypiek dietetyczny, ale myślę, że z okazji świąt można nieco poszaleć i dodatkowo zachwycić smakiem gości 🙂

DSC_2111.NEF_-686x1024 Tort marchewkowy z kremem piernikowym

Składniki:

ciasto marchewkowe 

tortownica o średnicy 18 cm

150 g miękkiego masła

150 g cukru brązowego (można zastąpić białym)

3 duże jajka

3 łyżki mleka

skórka i sok z jednej pomarańczy (wcześniej sparzonej i osuszonej)

130 g startej marchwii (jedna duża marchew)

300 g mąki pszennej

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

krem piernikowy

200 g masła

2 łyżki miodu

250 mascarpone

1 szklanka zmielonych na pył pierniczków

skórka i sok z 1/2 pomarańczy (wcześniej sparzonej i osuszonej)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, na przykład z tego przepisu(można pominąć)

krem do obłożenia tortu

250 g mascarpone

200 g śmietany kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji, pierniczki, trufle kokosowe z tego przepisu lub świeża żurawina w cukrze

DSC_2080.NEF_-686x1024 Tort marchewkowy z kremem piernikowym

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę (18 cm) nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia
  2. W dużej misce utrzyj na puch masło z cukrem (zajmie to kilka minut). Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem przez chwilę miksując.
  3. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy oraz 3 łyżki mleka. Całość ponownie zmiksuj do połączenia się składników.
  4. Do miski z masłem przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz solą i przyprawami korzennymi. Miksuj jedynie do połączenia się składników, a najlepiej wymieszaj całość za pomocą łopatki. Robimy to tylko do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto z sodą nie lubi zbyt długiego miksowania. Dodaj startą marchew i ponownie wymieszaj za pomocą łopatki.
  5. Ciasto przełóż do foremki i wyrównaj wierzch. Piecz przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto przez 20 minut studź w foremce, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  7. Przygotuj krem piernikowy. Za pomocą miksera ubij masło z miodem, dodaj mascarpone i nadal ubijaj. Dodaj pokruszone pierniczki, skórkę i sok z pomarańczy. Jeszcze chwilę miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
  8. Wyrównaj ciasto odcinając zbyt wyrośnięty wierzch. Odwróć tak, aby spód znalazł się na górze i za pomocą ostrego noża lub żyłki podziel na 3 równe blaty.
  9. Ciasto przełóż kremem piernikowym (krem powinien być w temperaturze pokojowej).
  10. Przygotuj krem do obłożenia tortu. Do miski przełóż mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje.
  11. Kremem obłóż cały tort, wyrównaj i wygładź wierzch oraz boki. Obsyp wiórkami kokosowymi, udekoruj pierniczkami i truflami kokosowymi.
  12. Tort należy schłodzić. Jeżeli będziesz go przygotowywać dzień wcześniej – przykryj kloszem lub owiń folią aluminiową. Zapobiegnie to obsychaniu kremu.
  13. Tort wyjmij z lodówki na 20 minut przed podaniem.
  14. Smacznego 🙂

 

DSC_2103.NEF_-686x1024 Tort marchewkowy z kremem piernikowym

btn Tort marchewkowy z kremem piernikowymimp Tort marchewkowy z kremem piernikowym