Co roku piekę świąteczny tort, staram się żeby za każdym razem było to coś nowego i wyjątkowego. W tym roku jest to śnieżna kraina. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i zagości na Waszych świątecznych stołach. Jest przepyszny, zawiera to co ze świętami kojarzy mi się najbardziej: orzechy w karmelu, korzenne przyprawy, aromat mandarynek, mnóstwo czekolady i dodatek wiśni. Koniecznie spróbujcie i nie bójcie się obszernej instrukcji. Rozłóżcie sobie robienie tortu na kilka dni i nie będzie to ani trochę kłopotliwe. Dekoracja to już sama przyjemność!
SKŁADNIKI
– ciasto –
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka mleka 2%
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 średnie jajka
skórka otarta z 2 mandarynek
– krem czekoladowy z michałkami –
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30 %
150 g gorzkiej czekolady 70 %
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru pudru
10 cukierków Michałków
– krem czekoladowy do obłożenia tortu –
250 g serka mascarpone
100 śmietanki kremówki 30 %
150 gorzkiej czekolady 70 %
1 łyżki cukru pudru
– chrupka karmelowa –
50 g orzechów włoskich
50 g białego cukru
40 g płatków kukurydzianych
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g białej czekolady
– biały krem do dekoracji –
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
– czekoladowe choinki –
100 g gorzkiej czekolady 70 %
– dodatkowo –
1/2 szklanki dżemu wiśniowego z kawałkami owoców lub mrożone wiśnie/wiśnie z syropu
sok z 2 mandarynek do nasączenia blatów
wiórki kokosowe lub mąka kokosowa do dekoracji
tortownica o średnicy 20 cm
kilka wykałaczek lub patyczków do szaszłyków
INSTRUKCJA
CIASTO
- Dzień wcześniej przygotuj ciasto. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki ze skórką z mandarynki. W oddzielnej wymieszaj wszystkie suche, następnie dodaj je do mokrych i wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo jedynie do połączenia się składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem, wylej masę i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
CHRUPKA KARMELOWA
- Tego samego dnia co ciasto przygotuj również chrypkę karmelową. Na suchej, rozgrzanej patelni podpraż orzechy włoskie, wystudź.
- Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści i przybierze złotą barwę. Pilnuj tylko żeby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Następnie wyłóż na papier do pieczenia i odstaw aż stwardnieje.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Orzechy w karmelu zmiksuj dość drobno w blenderze w blenderze. Dodaj pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, rozpuszczoną czekoladę i olej. Wymieszaj.
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerza koło o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy, na przykład 17 cm i wyłóż na odrysowane koło masę, rozsmaruj i wyrównaj. Ja wstawiam na czas składania tortu do zamrażarki, może być spokojnie lodówka.
CZEKOLADOWE CHOINKI
- Czekoladę rozpuść. Przelej do woreczka strunowego i odetnij czubek, tak aby uzyskać malutką dziurkę.
- Na papierze do pieczenia odrysuj od foremki do ciastek choinki. Na środku każdej ułóż wykałaczki, powstaną czekoladowe lizaki.
- Następnie za pomocą czekolady zygzakami maluj choinki. Odstaw w chłodne miejsce do lodówki lub na dwór. Następnie pokryj choinki kolejną warstwą czekolady. Odstaw do schłodzenia. Czekoladowe choinki – lizaki gotowe.
MASA CZEKOLADOWA Z MICHAŁKAMI
- Tego samego dnia co chrupkę i ciasto przygotuj do schłodzenia śmietankę z czekoladą. Doprowadź do wrzenia 300 ml śmietanki i zalej nią 150 g połamanej czekolady. Odstaw na 5 minut następnie dokładnie wymieszaj i po ostudzeniu wstaw na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień w misie umieść mascarpone oraz schłodzoną przez noc śmietankę z czekoladą
- , kakao oraz cukier puder i miksuj aż całość się połączy. Na koniec dodaj posiekane Michałki i wymieszaj łyżką.
KREM CZEKOLADOWY DO OBŁOŻENIA TORTU
- Mascarpone musi być w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej odstaw do ostudzenia.
- Mascarpone, czekoladę że śmietanką i cukier puder umieść w misce i miksuj jedynie do połączenia się składników. Masa gotowa.
SKŁADANIE TORTU
- Jeżeli jest potrzeba zetnij górę ciasta która zbyt mocno wyrosła, chodzi o to żeby uzyskać płaską powierzchnię. Ciasto przekrój na 3 blaty i każdy nasącz sokiem z mandarynek.
- Na paterze ułóż pierwszy blat, na nim chrupkę karmelową i połowę kremu czekoladowego z Michałkami. Wyrównaj powierzchnię i połóż kolejny blat ciasta lekko dociskając.
- Nasmaruj blat dżemem wiśniowym, następnie wyłóż drugą połowę kremu. Wyrównaj wierzch i ułóż ostatni blat ponownie lekko dociskając.
- Teraz przyda Ci się krem do obłożenia tortu. Obłóż cienką warstwą kremu górę i boki tortu, nie przykładaj się zbytnio warstwa ma być cienka i nie musi być równa. Tort wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie obłóż cały tort resztą kremu starając się żeby boki były w miarę gładkie.
- Wstaw do lodówki, możesz na noc lub na kilka godzin.
- Teraz dekoracja. Mascarpone wymieszaj mikserem z cukrem pudrem.
- Białą masę po całości punktowo rozłóż na dolnej i górnej części tortu, tak aby po środku została czekoladowa warstwa kremu, następnie krem rozsmaruj, aby utworzyć białe pasy „śniegu”
- Za pomocą wykałaczki i odrobiny kremu narysuj mini, białe choineczki.
- Wierzch tortu obsyp mąką kokosową, ja lekko obsypałam nią również boki tortu.
- Wbij czekoladowe choinki i udekoruj świeżymi gałązkami.
- Wstaw do schłodzenia. Przed podaniem wyjmij tort z lodówki minimum 20 minut wcześniej.
- Gotowe!