Tort czekoladowy z chrupką karmelową i wiśniami

Co roku piekę świąteczny tort, staram się żeby za każdym razem było to coś nowego i wyjątkowego. W tym roku jest to śnieżna kraina. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i zagości na Waszych świątecznych stołach. Jest przepyszny, zawiera to co ze świętami kojarzy mi się najbardziej: orzechy w karmelu, korzenne przyprawy, aromat mandarynek, mnóstwo czekolady i dodatek wiśni. Koniecznie spróbujcie i nie bójcie się obszernej instrukcji. Rozłóżcie sobie robienie tortu na kilka dni i nie będzie to ani trochę kłopotliwe. Dekoracja to już sama przyjemność!

IMG_20211208_085712_040-819x1024 Tort czekoladowy z chrupką karmelową i wiśniami

 

SKŁADNIKI

ciasto –

2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru trzcinowego

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 szklanka mleka 2%

1/2 szklanki oleju rzepakowego

4 średnie jajka

skórka otarta z 2 mandarynek

krem czekoladowy z michałkami –

500 g serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 30 %

150 g gorzkiej czekolady 70 %

1 łyżka kakao

4 łyżki cukru pudru

10 cukierków Michałków

krem czekoladowy do obłożenia tortu –

250 g serka mascarpone

100 śmietanki kremówki 30 %

150 gorzkiej czekolady 70 %

1 łyżki cukru pudru

chrupka karmelowa –

50 g orzechów włoskich

50 g białego cukru

40 g płatków kukurydzianych

3 łyżki oleju rzepakowego

100 g białej czekolady

biały krem do dekoracji – 

250 g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

– czekoladowe choinki –

100 g gorzkiej czekolady 70 %

dodatkowo

1/2 szklanki dżemu wiśniowego z kawałkami owoców lub mrożone wiśnie/wiśnie z syropu

sok z 2 mandarynek do nasączenia blatów

wiórki kokosowe lub mąka kokosowa do dekoracji

tortownica o średnicy 20 cm

kilka wykałaczek lub patyczków do szaszłyków

 

INSTRUKCJA

CIASTO

  1. Dzień wcześniej przygotuj ciasto. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki ze skórką z mandarynki. W oddzielnej wymieszaj wszystkie suche, następnie dodaj je do mokrych i wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo jedynie do połączenia się składników.
  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem, wylej masę i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

CHRUPKA KARMELOWA

  1. Tego samego dnia co ciasto przygotuj również chrypkę karmelową. Na suchej, rozgrzanej patelni podpraż orzechy włoskie, wystudź.
  2. Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści i przybierze złotą barwę. Pilnuj tylko żeby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Następnie wyłóż na papier do pieczenia i odstaw aż stwardnieje.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Orzechy w karmelu zmiksuj dość drobno w blenderze w blenderze. Dodaj pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane, rozpuszczoną czekoladę i olej. Wymieszaj.
  5. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerza koło o średnicy mniejszej niż średnica tortownicy, na przykład 17 cm i wyłóż na odrysowane koło masę, rozsmaruj i wyrównaj. Ja wstawiam na czas składania tortu do zamrażarki, może być spokojnie lodówka.

CZEKOLADOWE CHOINKI

  1. Czekoladę rozpuść. Przelej do woreczka strunowego i odetnij czubek, tak aby uzyskać malutką dziurkę.
  2. Na papierze do pieczenia odrysuj od foremki do ciastek choinki. Na środku każdej ułóż wykałaczki, powstaną czekoladowe lizaki.
  3. Następnie za pomocą czekolady zygzakami maluj choinki. Odstaw w chłodne miejsce do lodówki lub na dwór. Następnie pokryj choinki kolejną warstwą czekolady. Odstaw do schłodzenia. Czekoladowe choinki – lizaki gotowe.

MASA CZEKOLADOWA Z MICHAŁKAMI

  1. Tego samego dnia co chrupkę i ciasto przygotuj do schłodzenia śmietankę z czekoladą. Doprowadź do wrzenia 300 ml śmietanki i zalej nią 150 g połamanej czekolady. Odstaw na 5 minut następnie dokładnie wymieszaj i po ostudzeniu wstaw na całą noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień w misie umieść mascarpone oraz schłodzoną przez noc śmietankę z czekoladą
  3. , kakao oraz cukier puder i miksuj aż całość się połączy. Na koniec dodaj posiekane Michałki i wymieszaj łyżką.

KREM CZEKOLADOWY DO OBŁOŻENIA TORTU

  1. Mascarpone musi być w temperaturze pokojowej.
  2. Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej odstaw do ostudzenia.
  3. Mascarpone, czekoladę że śmietanką i cukier puder umieść w misce i miksuj jedynie do połączenia się składników. Masa gotowa.

SKŁADANIE TORTU

  1. Jeżeli jest potrzeba zetnij górę ciasta która zbyt mocno wyrosła, chodzi o to żeby uzyskać płaską powierzchnię. Ciasto przekrój na 3 blaty i każdy nasącz sokiem z mandarynek.
  2. Na paterze ułóż pierwszy blat, na nim chrupkę karmelową i połowę kremu czekoladowego z Michałkami. Wyrównaj powierzchnię i połóż kolejny blat ciasta lekko dociskając.
  3. Nasmaruj blat dżemem wiśniowym, następnie wyłóż drugą połowę kremu. Wyrównaj wierzch i ułóż ostatni blat ponownie lekko dociskając.
  4. Teraz przyda Ci się krem do obłożenia tortu.  Obłóż cienką warstwą kremu górę i boki tortu, nie przykładaj się zbytnio warstwa ma być cienka i nie musi być równa. Tort wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Po tym czasie obłóż cały tort resztą kremu starając się żeby boki były w miarę gładkie.
  6. Wstaw do lodówki, możesz na noc lub na kilka godzin.
  7. Teraz dekoracja. Mascarpone wymieszaj mikserem z cukrem pudrem.
  8. Białą masę po całości punktowo rozłóż na dolnej i górnej części tortu, tak aby po środku została czekoladowa warstwa kremu, następnie krem rozsmaruj, aby utworzyć białe pasy „śniegu”
  9. Za pomocą wykałaczki i odrobiny kremu narysuj mini, białe choineczki.
  10. Wierzch tortu obsyp mąką kokosową, ja lekko obsypałam nią również boki tortu.
  11. Wbij czekoladowe choinki i udekoruj świeżymi gałązkami.
  12. Wstaw do schłodzenia. Przed podaniem wyjmij tort z lodówki minimum 20 minut wcześniej.
  13. Gotowe!