Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Tort czekoladowy z owocami leśnymi jest obłędnie pyszny ! Równowaga smaków – wytrawne ciasto, delikatnie słodki krem i kwaśne owoce leśne. Moje kubki smakowe zaczynają pracować na samą myśl o tym czekoladowym cudzie :). Koniecznie musicie spróbować :).

ciasto-czekoladowe-686x1024 Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Składniki:

ciasto

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki gorzkiego kakao

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

100 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru trzcinowego

100 g gorzkiej czekolady

2 jajka

1/2 szklanki mleka

krem czekoladowy

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

1/4 szklanki gorzkiego kakao

dodatkowo: 2 szklanki mrożonych owoców leśnych (latem świeżych), tortownica o średnicy 23 cm

czekoladowy-tort-686x1024 Tort czekoladowy z owocami leśnymi

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  3. Wysmaruj masłem spód i boki tortownicy, następnie obsyp kakao.
  4. Mąkę wymieszaj z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  5. Masło razem z cukrem trzcinowym utrzyj na puch (zajmie to kilka minut). Dodaj roztopioną gorzką czekoladę, jajka oraz mleko i miksuj jedynie do połączenia się składników.
  6. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie szpatułką.
  7. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  8. Ciasto po ostudzeniu wyjmij z foremki i przekrój na 2 blaty.
  9. Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone, cukier puder i kakao. Wlej śmietankę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje (trwa to chwilę).
  10. Pierwszy blat ułóż na paterze, wyłóż połowę kremu i posyp owocami leśnymi. Przykryj drugim blatem, wyłóż resztę kremu i posyp owocami. Jeżeli używasz mrożonych owoców, najlepiej tort przełożyć kremem i owocami przed samym podaniem. Po jakimś czasie owoce zaczną puszczać sok i będą wyglądać nieco mniej efektywnie. Nie wpływa to jednak na smak tortu. Można też tort wcześniej przełożyć kremem, a przed samym podaniem udekorować wierzch owocami.