Tort czekoladowy z owocami leśnymi jest obłędnie pyszny ! Równowaga smaków – wytrawne ciasto, delikatnie słodki krem i kwaśne owoce leśne. Moje kubki smakowe zaczynają pracować na samą myśl o tym czekoladowym cudzie :). Koniecznie musicie spróbować :).
Składniki:
ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/2 szklanki mleka
krem czekoladowy
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorzkiego kakao
dodatkowo: 2 szklanki mrożonych owoców leśnych (latem świeżych), tortownica o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
- Wysmaruj masłem spód i boki tortownicy, następnie obsyp kakao.
- Mąkę wymieszaj z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Masło razem z cukrem trzcinowym utrzyj na puch (zajmie to kilka minut). Dodaj roztopioną gorzką czekoladę, jajka oraz mleko i miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto po ostudzeniu wyjmij z foremki i przekrój na 2 blaty.
- Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone, cukier puder i kakao. Wlej śmietankę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje (trwa to chwilę).
- Pierwszy blat ułóż na paterze, wyłóż połowę kremu i posyp owocami leśnymi. Przykryj drugim blatem, wyłóż resztę kremu i posyp owocami. Jeżeli używasz mrożonych owoców, najlepiej tort przełożyć kremem i owocami przed samym podaniem. Po jakimś czasie owoce zaczną puszczać sok i będą wyglądać nieco mniej efektywnie. Nie wpływa to jednak na smak tortu. Można też tort wcześniej przełożyć kremem, a przed samym podaniem udekorować wierzch owocami.