Orzeźwiający, mocno cytrynowy i nie za słodki – po prostu pyszny ! Tort cytrynowy z makiem i lemon curd na stałe zagościł w moim repertuarze. Za sprawą lekkiej, wiosennej dekoracji prezentuje się naprawdę świetnie. Warto i na to zwrócić uwagę – w końcu jemy oczami :). Z kolei dodatek maku i lemon curd sprawia, że tort nabiera charakteru. Bardzo polecam do niedzielnej kawy i na świąteczny, wielkanocny stół.
Składniki:
ciasto
150 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
30 g maku
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn (pamiętaj aby cytryny wcześniej sparzyć gorącą wodą)
100 ml soku cytryny
syrop cytrynowy
100 g cukru pudru
110 ml soku z cytryny
krem do przełożenia tortu
500 g serka mascarpone
1 porcja lemon curd z tego przepisu
dodatkowo: pistacje, świeże kwiaty, mięta i plasterki cytryny do dekoracji tortu, tortownica o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj tłuszczem.
- Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysty krem (zajmie to kilka minut).
- Następnie do masła zacznij pojedynczo dodawać jajka – za każdym razem miksując całość.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz skórkę i sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie szpatułką. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnia i piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Bardzo możliwe, że będzie trzeba wyrównać wierzch upieczonego ciasta, ścinając nie równo wyrośniętą powierzchnię.
- Aby przygotować syrop cytrynowy wsyp do rondelka cukier puder i wlej sok cytrynowy. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone i przez chwilę miksuj na wysokich obrotach. Dodaj 200 g lemon curd (reszta posłuży do przełożenia tortu) i wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Nie używaj już miksera – masa może się zważyć.
- Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty i nasącz je syrop cytrynowym (możesz też podzielić ciasto na 3 blaty, wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać).
- Pierwszy blat połóż na paterze. Posmaruj resztą lemon curd, następnie wyłóż połowę kremu na bazie mascarpone i wyrównaj. Przykryj drugim blatem, udekoruj wierzch i boki pozostałą częścią kremu.
- Boki tortu udekoruj cienko pokrojonymi plasterkami cytryny i miętą. Wierzch posiekanymi, niesolonymi pistacjami, świeżą miętą, makiem i kwiatami (najlepiej jadalnymi). Możesz, tak jak ja użyć suszonych płatków róży.
- Pamiętaj, że jeżeli używasz do dekoracji niejadalnych kwiatów usuń je przed pokrojeniem i podaniem tortu. Płatki róży – jeżeli masz pewność, że róże nie były pryskane – możesz pozostawić.
- Tort należy schłodzić w lodówce. Jeżeli przygotowujesz go dzień wcześniej, szczelnie przykryj. Krem przygotowany na bazie mascarpone lubi obsychać. Ja najczęściej robię tak, że ciasto piekę dzień wcześniej, a na drugi dzień przekładam kremem i dekoruję oraz schładzam w lodówce. Wyjmuję z lodówki co najmniej 15 minut przed podaniem.