Tarta z nadzieniem serowym

Dzisiejsza tarta z nadzieniem serowym smakuje doskonale i przebijają się przez nią cudowne, jesienne nuty. Do tego prezentuje się fantastycznie i na pewno zachwyci Waszych gości. W tym przepisie jest wszystko co uwielbiam jesienią: cynamon, gruszki i skórka pomarańczy.

Składniki:

kruchy spód

250 g mąki pszennej

szczypta soli

1/3 szklanki cukru

skórka otarta z jednej cytryny

125 g  zimnego masła

3 łyżki kefiru

nadzienie serowe

280 g ricotty

250 g serka mascarpone

2 jajka

2 łyżki cukru

1 łyżka esencji waniliowej

skórka otarta z jednej pomarańczy

gruszki w syropie

6 niezbyt dużych gruszek

4 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

łyżka soku cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

1 laska cynamonu

dodatkowo: mielony cynamon do oprószenia wierzchu tarty

tarta-z-gruszką-1 Tarta z nadzieniem serowym

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy, ale zostawiamy ogonki. Do garnka wlewamy wodę (może być potrzebne więcej, wszystko zależy od wielkości garnka, którego użyjemy). Dodajemy cukier, skórkę i sok z cytryny oraz laskę cynamonu. Wkładamy gruszki (mają być w całości zanurzone) i gotujemy do miękkości około 15-20 minut. Studzimy
  2. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Gdy ciasto się chłodzi – przygotowujemy nadzienie. Do naczynia blendera przekładamy ricottę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mascarpone, jajka, cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy i esencję waniliową. Całość miksujemy za pomocą ręcznego miksera do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma do tarty. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i na dno wsypujemy suchy groch lub fasolę. Zabieg ten sprawi, że podczas pieczenia boki ciasta nam nie spłyną. Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia z grochem i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto stanie się rumiane. Następnie studzimy.
  5. Gruszki pozostawiamy w całości albo nacinamy tak jak na zdjęciu. Na ostudzony spód tarty wylewamy serową masę, wykładamy gruszki (ja użyłam trzech, reszta posłużyła mi do podania). Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Przed podaniem oprószamy cynamonem, gruszki możemy posmarować miodem.