Tym razem udało mi się sfotografować prawie cały proces przygotowywania tego niesamowicie smacznego i intensywnie czekoladowego wypieku. Zdjęcia bardzo spodobały się na Instagramie, dostałam sporo miłych komentarzy, a to bardzo motywuje do dalszej pracy :). Mam nadzieję, że tarta z nadzieniem czekoladowym i orzechami laskowymi skradnie również Wasze serca :). Czekoladoholicy powinni być usatysfakcjonowani jej smakiem :). Nam bardzo przypadła do gustu, ten wypiek chodził za mną od dłuższego czasu.
Składniki:
– kruche ciasto –
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
150 g zimnego masła
5- 6 łyżek lodowatej wody
– nadzienie –
250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (minimum 70%)
200 g śmietanki kremówki 30 %
dodatkowo: 1 szklanka orzechów laskowych, cukier trzcinowy, jedno żółtko
forma do tarty o średnicy 25 cm
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą oraz cukrem trzcinowym (cukier przed dodaniem warto rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na puder), następnie posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko, lodowatą wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj na dość cienkie ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia. Dociśnij ciasto do boków foremki. Z pozostałego ciasta możesz wyciąć paski i zapleść warkocze, które będą zdobić brzegi tarty.
- Brzegi tarty posmaruj roztrzepanym żółtkiem i przyklej do nich warkocze lub inne wzorki (ten etap możesz pominąć). Formę wylepioną ciastem wstaw do zamrażarki na minimum 30 minut. Po tym czasie brzegi (warkocze) posmaruj jajkiem i posyp cukrem trzcinowym
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.
- Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
- Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce.
- Przygotuj czekoladowe ganache. W rondelku podgrzej śmietankę. Jak zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, nie gotuj ! Gorącą śmietanką zalej połamaną na kawałki czekoladę. Odstaw na 5 minut i dokładniej wymieszaj. Powinna powstać gęsta czekoladowa masa.
- Na ostudzony spód tarty wyłóż część orzechów laskowych i zalej całość czekoladowym nadzieniem. na wierzchu ułóż resztę orzechów laskowych (możesz je najpierw posiekać). Orzechy możesz dodatkowo polać miodem. Wstaw do lodówki na 20 – 30 minut.