Tarta z karmelizowanymi pomidorami

Tarta z karmelizowanymi pomidorami to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, piknik czy kolację. Idealnie sprawdzi się również na imprezach (dobrze smakuje na zimno). Nie jest skomplikowana w przygotowaniu i na pewno swoim wyglądem zaskoczy nie jednego gościa. Obecnie na ryneczkach mamy ogromny wybór pomidorów, które mają cudowny smak. Nie traćcie zatem okazji. Warto zrobić tę tartę – o tej porze roku smakuje najlepiej 🙂

Składniki:

kruche ciasto

250 g mąki pszennej

porządna szczypta soli

125 g zimnego masła

1 jajko

3 łyżki lodowatej wody

nadzienie

1 kg pomidorów (malinowe, lima, koktajlowe, bawole serca)

kilka gałązek rozmarynu

4 szalotki

2 ząbki czosnku

1 łyżka cukru

1 łyżka wody

2 łyżki octu balsamicznego (może być zwykły lub jabłkowy)

łyżka masła

sól i pieprz

tarta-z-karmelizowanymi-pomidorami Tarta z karmelizowanymi pomidorami

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut.
  2. Szalotki obieramy kroimy na ćwiartki. Obrane ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Pomidory w zależności od wielkości kroimy na połówki, ćwiartki lub pozostawiamy w całości. Pozbywamy się szypułek.
  3. Na patelni rozpuszczamy cukier z wodą, następnie dodajemy ocet i chwilę gotujemy, aż całość zgęstniej na koniec dodajemy 2 łyżki masła. Dodajemy rozmaryn, pomidory, szalotki oraz czosnek. Wszystko karmelizujemy na patelni przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
  4. Ciasto wałkujemy na okrąg większy niż forma do tarty.
  5. Ostudzone pomidory przekładamy na spód formy do tarty, przykrywamy ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach.
  6. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
  7. Upieczoną tartę odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie podkładając deskę lub duży talerz odwracamy tartę, tak aby karmelizowane pomidory były na wierzchu (moja rada – róbcie to nad zlewam, ponieważ w zależności od rodzaju pomidorów, jakich użyjecie, podczas przekręcania może wyciec jeszcze nieco soku, powstałego podczas pieczenia)
  8. Podajemy z pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią.