Tarta z karmelizowanymi pomidorami to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, piknik czy kolację. Idealnie sprawdzi się również na imprezach (dobrze smakuje na zimno). Nie jest skomplikowana w przygotowaniu i na pewno swoim wyglądem zaskoczy nie jednego gościa. Obecnie na ryneczkach mamy ogromny wybór pomidorów, które mają cudowny smak. Nie traćcie zatem okazji. Warto zrobić tę tartę – o tej porze roku smakuje najlepiej 🙂
Składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
porządna szczypta soli
125 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki lodowatej wody
nadzienie
1 kg pomidorów (malinowe, lima, koktajlowe, bawole serca)
kilka gałązek rozmarynu
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
2 łyżki octu balsamicznego (może być zwykły lub jabłkowy)
łyżka masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut.
- Szalotki obieramy kroimy na ćwiartki. Obrane ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Pomidory w zależności od wielkości kroimy na połówki, ćwiartki lub pozostawiamy w całości. Pozbywamy się szypułek.
- Na patelni rozpuszczamy cukier z wodą, następnie dodajemy ocet i chwilę gotujemy, aż całość zgęstniej na koniec dodajemy 2 łyżki masła. Dodajemy rozmaryn, pomidory, szalotki oraz czosnek. Wszystko karmelizujemy na patelni przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
- Ciasto wałkujemy na okrąg większy niż forma do tarty.
- Ostudzone pomidory przekładamy na spód formy do tarty, przykrywamy ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach.
- Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
- Upieczoną tartę odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie podkładając deskę lub duży talerz odwracamy tartę, tak aby karmelizowane pomidory były na wierzchu (moja rada – róbcie to nad zlewam, ponieważ w zależności od rodzaju pomidorów, jakich użyjecie, podczas przekręcania może wyciec jeszcze nieco soku, powstałego podczas pieczenia)
- Podajemy z pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią.