W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogę umieścić swój pierwszy wpis na blogu :). Ze względu na to, że nazwa bloga zaczyna się od słowa słony, taki też będzie mój pierwszy przepis – tarta z jarmużem i wędzonym łososiem.
Bardzo lubię tego typu tarty, ze względu na łatwość ich przygotowania i możliwość łączenia wielu smaków. Jak mamy przepis podstawowy na kruche ciasto, tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Tarta wytrawna świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdzi się na imprezach, świetnie smakuje na ciepło i zimno. Możemy zabrać ją do pracy na lunch, czy piknik na świeżym powietrzu (na to akurat musimy jeszcze nieco poczekać :)).
Składniki:
250 g mąki
150 g zimnego masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
1 łyżka lodowatej wody
3/4 szklanki śmietany
2 jajka
szklanka jarmużu
100 g łososia wędzonego
5 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki startego, twardego sera ( u mnie Dziugas, może być też parmezan lub inny ulubiony ser)
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 26 cm. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło i jajko. Zaczynamy rozcierać palcami ciasto, tak by powstała kruszonka, dodajemy łyżkę lodowatej wody. Szybkimi ruchami zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 40 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypujemy nieco mąką i rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż nasza forma do pieczenia. Nawijamy delikatnie ciasto na wałek i przenosimy do formy. Przyciskamy ciasto do boków i spodu formy, nadmiar ciasta odcinamy. Spód nakłuwamy widelcem.
- Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową na którą wysypujemy groch lub fasolę. Ten zabieg sprawi, że boki ciasta zachowają swoją formę. Pieczemy 15 min z obciążeniem, które po tym czasie zdejmujemy i pieczemy przez kolejne 10 min, tak by ciasto nabrało złotego koloru.
- Studzimy ciasto. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W misce roztrzepujemy śmietanę z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Na spód tarty wykładamy łososia, jarmuż porwany na mniejsze kawałki ( pozbywając się wszelkich zdrewniałych łodyg) oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy masą śmietanową – jajeczną, posypujemy serem, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podajemy na ciepło lub zimno z ulubioną sałatą.
Smacznego 🙂
Wskazówki: Zamiast jarmużu śmiało możemy użyć świeżego szpinaku. Resztki ciasta kruchego zamrażamy, przydadzą się przy innych wypiekach.