Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem

W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogę umieścić swój pierwszy wpis na blogu :). Ze względu na to, że nazwa bloga zaczyna się od słowa słony, taki też będzie mój pierwszy przepis – tarta z jarmużem i wędzonym łososiem.

Bardzo lubię tego typu tarty, ze względu na łatwość ich przygotowania i możliwość łączenia wielu smaków. Jak mamy przepis podstawowy na kruche ciasto, tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Tarta wytrawna świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdzi się na imprezach, świetnie smakuje na ciepło i zimno. Możemy zabrać ją do pracy na lunch, czy piknik na świeżym powietrzu (na to akurat musimy jeszcze nieco poczekać :)).

Składniki:

250 g mąki

150 g zimnego masła

1 jajko

płaska łyżeczka soli

1 łyżka lodowatej wody

3/4 szklanki śmietany

2 jajka

szklanka jarmużu

100 g łososia wędzonego

5 pomidorków koktajlowych

1/2 szklanki startego, twardego sera ( u mnie Dziugas, może być też parmezan lub inny ulubiony ser)

sól i pieprz

collage-1024x1024 Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 26 cm. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło i jajko. Zaczynamy rozcierać palcami ciasto, tak by powstała kruszonka, dodajemy łyżkę lodowatej wody. Szybkimi ruchami zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 40 min.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypujemy nieco mąką i rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż nasza forma do pieczenia. Nawijamy delikatnie ciasto na wałek i przenosimy do formy. Przyciskamy ciasto do boków i spodu formy, nadmiar ciasta odcinamy. Spód nakłuwamy widelcem.
  3. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową na którą wysypujemy groch lub fasolę. Ten zabieg sprawi, że boki ciasta zachowają swoją formę. Pieczemy 15 min z obciążeniem, które po tym czasie zdejmujemy i pieczemy przez kolejne 10 min, tak by ciasto nabrało złotego koloru.
  4. Studzimy ciasto. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W misce roztrzepujemy śmietanę z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Na spód tarty wykładamy łososia, jarmuż porwany na mniejsze kawałki ( pozbywając się wszelkich zdrewniałych łodyg) oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy masą śmietanową – jajeczną, posypujemy serem, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu podajemy na ciepło lub zimno z ulubioną sałatą.

Smacznego 🙂

Wskazówki: Zamiast jarmużu śmiało możemy użyć świeżego szpinaku. Resztki ciasta kruchego zamrażamy, przydadzą się przy innych wypiekach.