W końcu wiosna do nas powróciła ! A wraz z nią chęć na posiłki na świeżym powietrzu. Dzisiaj proponuję Wam tartę z botwinką – przepis idealny na piknik. Tarta z botwinką świetnie smakuje na ciepło i zimno. Nie wymaga skomplikowanych składników, jedynie nieco czasu na przygotowanie kruchego ciasta. Bardzo polecam.
Składniki:
kruche ciasto z tego przepisu (pomiń jedynie cukier)
2 pęczki botwinki
1 szalotka
1 duży ząbek czosnku
łyżka masła
200 g śmietany 18 %
1 jajko
100 g sera bałkańskiego lub fety
sól i pieprz
forma na tartę o średnicy 26 cm
Przygotowanie:
- Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Botwinkę umyj, buraczki obierz, następnie posiekaj razem z łodyżkami i liśćmi.
- Cebulkę i czosnek pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej łyżkę masła dodaj cebulę i czosnek i chwilę smaż. Dodaj posiekane buraczki i łodyżki i smaż przez 5 minut.
- Pod koniec dodaj liście botwinki i całość jeszcze chwilę smaż. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
- Rozwałkuj schłodzone ciasto, wyłóż nim formę na tartę, spód nakłuj widelcem. Wstaw do lodówki na 15 minut.
- Przed pieczeniem wyłóż formę z ciastem papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem (zapobiegnie to spływaniu ciasta z boków). Piecz w 180 stopniach przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier i piecz przez kolejne 10 minut.
- Wymieszaj śmietanę z jajkiem dopraw pieprzem.
- Wyjmij tartę z piekarnika, wyłóż na spód podduszoną botwinkę, posyp rozkruszonym serem feta i zalej śmietaną.
- Piecz przez 20 minut.