Tarta z botwinką

W końcu wiosna do nas powróciła ! A wraz z nią chęć na posiłki na świeżym powietrzu. Dzisiaj proponuję Wam tartę z botwinką – przepis idealny na piknik. Tarta z botwinką świetnie smakuje na ciepło i zimno. Nie wymaga skomplikowanych składników, jedynie nieco czasu na przygotowanie kruchego ciasta. Bardzo polecam.

tarta-z-botwinka-686x1024 Tarta z botwinką

Składniki:

kruche ciasto z tego przepisu (pomiń jedynie cukier)

2 pęczki botwinki

1 szalotka

1 duży ząbek czosnku

łyżka masła

200 g śmietany 18 %

1 jajko

100 g sera bałkańskiego lub fety

sól i pieprz

forma na tartę o średnicy 26 cm

botwinka-686x1024 Tarta z botwinką

Przygotowanie:

  • Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Botwinkę umyj, buraczki obierz, następnie posiekaj razem z łodyżkami i liśćmi.
  • Cebulkę i czosnek pokrój w półplasterki.
  • Rozgrzej łyżkę masła dodaj cebulę i czosnek i chwilę smaż. Dodaj posiekane buraczki i łodyżki i smaż przez 5 minut.
  • Pod koniec dodaj liście botwinki i całość jeszcze chwilę smaż. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  • Rozwałkuj schłodzone ciasto, wyłóż nim formę na tartę, spód nakłuj widelcem. Wstaw do lodówki na 15 minut.
  • Przed pieczeniem wyłóż formę z ciastem papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem (zapobiegnie to spływaniu ciasta z boków). Piecz w 180 stopniach przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier i piecz przez kolejne 10 minut.
  • Wymieszaj śmietanę z jajkiem dopraw pieprzem.
  • Wyjmij tartę z piekarnika, wyłóż na spód podduszoną botwinkę, posyp rozkruszonym serem feta i zalej śmietaną.
  • Piecz przez 20 minut.