Tarta z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą

Tarta z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą to świetny pomysł na jesienny obiad. Doskonale sprawdzi się też na przyjęciach i imprezach jako zimna przystawka – wystarczy pokroić w zgrabne trójkąty lub kwadraty. Zachęcam też, abyście zrobili więcej konfitury z czerwonej cebuli, podana z deską serów może stanowić odrębną przystawkę. Z kolei karmelizowana gruszka smakuje świetnie na maślanej bułce lub chałce 🙂

tarta Tarta z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą

Składniki:

kruche ciasto

250 g mąki pszennej

porządna szczypta soli

125 g zimnego masła

3 łyżki kefiru

konfitura z cebuli

2 czerwone cebule pokrojone w piórka

1 łyżka masła

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

1 łyżka miodu

sól do smaku

karmelizowane gruszki

2 gruszki pokrojone w plastry

łyżka masła

łyżka miodu

1 gałązka rozmarynu

masa serowo – jajeczna

200 ml śmietanki kremówki

150 g sera gorgonzola

1 jajko

sól i pieprz do smaku

1 gałązka rozmarynu

tarta-z-gruszką Tarta z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, formułujemy kulę, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujmy. Przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Wykładamy folią aluminiową i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  3. Przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy miód oraz ocet i całość dusimy do miękkości. Jeżeli będzie się zbyt szybko rumienić podlewamy co jakiś czas wodą. Dusimy przez około 30 minut i doprawiamy solą. Im dłużej cebula jest duszona tym ma słodszy smak.
  4. Karmelizowane gruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone gruszki, miód oraz rozmaryn i smażymy przez kilka minut aby nabrały złotego koloru.
  5. Masa serowo – jajeczna. Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę oraz ser dodajemy rozmaryn i podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Mieszamy co jakiś czas. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i całość mieszamy. Solimy i pieprzymy.
  6. Na spód tarty wykładamy konfiturę z czerwonej cebuli, zalewamy masą serowo – jajeczną. Na wierzchu układamy gruszki.
  7. Pieczemy przez 20 – 25 minut w 180 stopniach.
  8. Tarta dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Możemy podawać z rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.