Tarta z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą to świetny pomysł na jesienny obiad. Doskonale sprawdzi się też na przyjęciach i imprezach jako zimna przystawka – wystarczy pokroić w zgrabne trójkąty lub kwadraty. Zachęcam też, abyście zrobili więcej konfitury z czerwonej cebuli, podana z deską serów może stanowić odrębną przystawkę. Z kolei karmelizowana gruszka smakuje świetnie na maślanej bułce lub chałce 🙂
Składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
porządna szczypta soli
125 g zimnego masła
3 łyżki kefiru
konfitura z cebuli
2 czerwone cebule pokrojone w piórka
1 łyżka masła
2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
1 łyżka miodu
sól do smaku
karmelizowane gruszki
2 gruszki pokrojone w plastry
łyżka masła
łyżka miodu
1 gałązka rozmarynu
masa serowo – jajeczna
200 ml śmietanki kremówki
150 g sera gorgonzola
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, formułujemy kulę, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujmy. Przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Wykładamy folią aluminiową i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Przygotowujemy konfiturę z czerwonej cebuli. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy miód oraz ocet i całość dusimy do miękkości. Jeżeli będzie się zbyt szybko rumienić podlewamy co jakiś czas wodą. Dusimy przez około 30 minut i doprawiamy solą. Im dłużej cebula jest duszona tym ma słodszy smak.
- Karmelizowane gruszki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone gruszki, miód oraz rozmaryn i smażymy przez kilka minut aby nabrały złotego koloru.
- Masa serowo – jajeczna. Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę oraz ser dodajemy rozmaryn i podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Mieszamy co jakiś czas. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i całość mieszamy. Solimy i pieprzymy.
- Na spód tarty wykładamy konfiturę z czerwonej cebuli, zalewamy masą serowo – jajeczną. Na wierzchu układamy gruszki.
- Pieczemy przez 20 – 25 minut w 180 stopniach.
- Tarta dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Możemy podawać z rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.