Uwielbiam jesień za tak pyszne, słodkie wypieki. W ogóle uważam, że zima i jesień to wspaniały czas i to właśnie w tych okresach powstają najbardziej aromatyczne i apetyczne wypieki. Razowa tarta galette z gruszkami będzie piękną ozdobą stołu. Pieczona bez formy, o nieregularnych brzegach idealnie wpisuje się w rustykalny klimat. Zabieramy się za pieczenie ? 🙂
Składniki:
1 szklaka mąki owsianej
1 szklanka mąki żytniej
1/3 szklanki cukru trzcinowego (roztartego w moździerzu) lub cukru pudru
szczypta soli
150 g masła
1 żółtko
4 – 6 łyżek kefiru
3 duże gruszki
dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania tarty, jedno roztrzepane jajko, wiórki zimnego masła
Przygotowanie:
- Zagnieć kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i całość posiekaj nożem. Dodaj kefir i żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Ciasto wyłóż na arkusz papieru i podsypując mąką rozwałkuj na dość duży okrąg. Przełóż na blachę do pieczenia.
- Na środku ułóż pokrojone w plasterki gruszki (podobnie jak na zdjęciu), pozostaw 2 – 3 cm wolnego ciasta na brzegach. Brzegi ciasta zawiń na nadzienie.
- Z reszty ciasta wytnij dowolne wzorki (u mnie listki) i przyklej je do brzegów. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całą tartę posyp cukrem trzcinowym. Na gruszkach rozłóż wiórki zimnego masła. Możesz je również posypać cynamonem.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Podawaj z kulką lodów waniliowych.