Tarta galette z gruszkami

Uwielbiam jesień za tak pyszne, słodkie wypieki. W ogóle uważam, że zima i jesień to wspaniały czas i to właśnie w tych okresach powstają najbardziej aromatyczne i apetyczne wypieki. Razowa tarta galette z gruszkami będzie piękną ozdobą stołu. Pieczona bez formy, o nieregularnych brzegach idealnie wpisuje się w rustykalny klimat. Zabieramy się za pieczenie ? 🙂 
DSC_1267-686x1024 Tarta galette z gruszkami

DSC_1260-686x1024 Tarta galette z gruszkami

Składniki:

1 szklaka mąki owsianej

1 szklanka mąki żytniej

1/3 szklanki cukru trzcinowego (roztartego w moździerzu) lub cukru pudru

szczypta soli

150 g masła

1 żółtko

4 – 6 łyżek kefiru

3 duże gruszki

dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania tarty, jedno roztrzepane jajko, wiórki zimnego masła

 

Przygotowanie:

  • Zagnieć kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i całość posiekaj nożem. Dodaj kefir i żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Ciasto wyłóż na arkusz papieru i podsypując mąką rozwałkuj na dość duży okrąg. Przełóż na blachę do pieczenia.
  • Na środku ułóż pokrojone w plasterki gruszki (podobnie jak na zdjęciu), pozostaw 2 – 3 cm wolnego ciasta na brzegach. Brzegi ciasta zawiń na nadzienie.
  • Z reszty ciasta wytnij dowolne wzorki (u mnie listki) i przyklej je do brzegów. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całą tartę posyp cukrem trzcinowym. Na gruszkach rozłóż wiórki zimnego masła. Możesz je również posypać cynamonem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  • Podawaj z kulką lodów waniliowych.