W maju szparagi rządzą ! Intensywnie zielone, bardzo smaczne i zdrowe :). Możemy z nich wyczarować naprawdę wiele wspaniałych potraw, które nie zawsze wymagają tony różnorodnych składników i skomplikowanych działań w kuchni. Czasem wystarczy dobra oliwa i sól lub towarzystwo jajka w koszulce. Dzisiaj jednak coś innego i równie prostego. Szparagowe tagliatelle ze szpinakowym pesto :).
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
garść szpinaku
garść nasion słonecznika
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 ząbka czosnku
3 suszone pomidory
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi przy pomocy obieraczki potnij na cienkie wstążki.
- Jeżeli tagliatelle będziesz podawać na zimno – umieść wstążki w naczyniu z zimną, posoloną wodą.
- Jeżeli na ciepło, umieść na chwilę w naczyniu z gorącą, osoloną wodą.
- Resztę składników umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na pastę, jeżeli wyjdzie zbyt gęsta dodaj nieco więcej oliwy. Przypraw do smaku.
- Szpinakowe pesto wymieszaj razem ze szparagowymi wstążkami i podawaj.