Szparagowe tagliatelle ze szpinakowym pesto

W maju szparagi rządzą ! Intensywnie zielone, bardzo smaczne i zdrowe :). Możemy z nich wyczarować naprawdę wiele wspaniałych potraw, które nie zawsze wymagają tony różnorodnych składników i skomplikowanych działań w kuchni. Czasem wystarczy dobra oliwa i sól lub towarzystwo jajka w koszulce. Dzisiaj jednak coś innego i równie prostego. Szparagowe tagliatelle ze szpinakowym pesto :).

tagiatelle-szpinakowe-686x1024 Szparagowe tagliatelle ze szpinakowym pesto

Składniki:

pęczek zielonych szparagów

garść szpinaku

garść nasion słonecznika

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/2 ząbka czosnku

3 suszone pomidory

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

tagiatelle-714x1024 Szparagowe tagliatelle ze szpinakowym pesto

Przygotowanie:

  • Szparagi przy pomocy obieraczki potnij na cienkie wstążki.
  • Jeżeli tagliatelle będziesz podawać na zimno – umieść wstążki w naczyniu z zimną, posoloną wodą.
  • Jeżeli na ciepło, umieść na chwilę w naczyniu z gorącą, osoloną wodą.
  • Resztę składników umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na pastę, jeżeli wyjdzie zbyt gęsta dodaj nieco więcej oliwy. Przypraw do smaku.
  • Szpinakowe pesto wymieszaj razem ze szparagowymi wstążkami i podawaj.