Tabbouleh

Tabbouleh to orzeźwiająca i pełna smaków libańska sałatka. Idealna na upały. Oryginalny przepis zawiera bulgur, ja jednak użyłam niepalonej kaszy gryczanej.  W sklepach do niedawna królowała kasza gryczana palona, jednak jest ona mniej wartościowa. Kasza gryczana to świetne źródło białka, nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu. Warto ją włączyć do swojej diety i sprawić, aby stanowiła bazę dania, a nie tylko jego dodatek. Tabbouleh doczekało się już wielu wersji, u mnie najczęściej gości latem i w postaci, którą dzisiaj Wam zaprezentuję 🙂

Składniki:

4 porcje

200 g kaszy gryczanej niepalonej

1 ogórek wężowy

2 pomidory malinowe

1 czerwona papryka

4 cebulki dymki (białe i zielone części)

pęczek posiekanej mięty

pęczek posiekanej natki pietruszki

sok z połówki cytryny

2 łyżki dobrej jakości oliwy

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Tabbouleh-z-kaszą-gryczaną Tabbouleh

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. Ogórka nie obieramy, pozbywamy się łyżką nasion i kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z pomidorami i papryką, Pozbycie się gniazd nasiennych z ogórka i pomidorów sprawi, że w sałatce nie będzie gromadzić się woda. Siekamy cebulkę dymkę.
  3. Kaszę studzimy, jak jest jeszcze lekko ciepła dodajemy sok z cytryny, posiekane zioła i dymkę. Dodajemy posiekane w drobną kostkę warzywa i całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.  Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły, następnie podajemy.