Dzisiaj piątek, a więc zapraszam Was na zdrowe śniadanie 🙂 Patrząc po wcześniejszych przepisach na blogu, chyba już nikt nie ma wątpliwości, że bardzo lubię połączenie warzyw i owoców :). Idealnie sprawdza się ono właśnie w smoothie. Szpinakowe smoothie jest szybkie, zdrowe i daje energię na cały dzień 🙂 U mnie z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera w sobie więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Sprawia też, że smoothie ma intensywnie zielony kolor 🙂 Taki poranny posiłek pobudzi nas z rana i dobrze nastroi na cały dzień 🙂 Ze względu na to, że dodałam do niego również płatki owsiane i popping z amarantusa – syci na długo.
Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze porcje
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
1 banan
duża garść szpinaku
1/2 szklanki mieszanki płatków owsianych i poppingu z amarantusa
1 kiwi
1/2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka młodego jęczmienia (można pominąć)
ewentualnie miód
dowolnie: świeże owoce, orzechy, nasiona chia, jadalne kwiaty
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki smoothie miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli smoothie wyjdzie za gęste, dodajemy nieco soku lub mleka. Jeżeli za rzadkie więcej płatków owsianych.
- Szpinakowe smoothie najlepiej przygotować przed samym podaniem, jest wtedy najsmaczniejsze. Dekorujemy świeżymi owocami, nasionami chia i jadalnymi kwiatami.