Szpinakowe smoothie

Dzisiaj piątek, a więc zapraszam Was na zdrowe śniadanie 🙂 Patrząc po wcześniejszych przepisach na blogu, chyba już nikt nie ma wątpliwości, że bardzo lubię połączenie warzyw i owoców :). Idealnie sprawdza się ono właśnie w smoothie. Szpinakowe smoothie jest szybkie, zdrowe i daje energię na cały dzień 🙂 U mnie z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera w sobie więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Sprawia też, że smoothie ma intensywnie zielony kolor 🙂 Taki poranny posiłek pobudzi nas z rana i dobrze nastroi na cały dzień 🙂 Ze względu na to, że dodałam do niego również płatki owsiane i popping z amarantusa – syci na długo.

Składniki:

1 duża lub 2 mniejsze porcje

1/2 szklanki soku jabłkowego

1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego

1 banan

duża garść szpinaku

1/2 szklanki mieszanki płatków owsianych i poppingu z amarantusa

1 kiwi

1/2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka młodego jęczmienia (można pominąć)

ewentualnie miód

dowolnie: świeże owoce, orzechy, nasiona chia, jadalne kwiaty

020.NEF_-1024x685 Szpinakowe smoothie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki smoothie miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli smoothie wyjdzie za gęste, dodajemy nieco soku lub mleka. Jeżeli za rzadkie więcej płatków owsianych.
  2. Szpinakowe smoothie najlepiej przygotować przed samym podaniem, jest wtedy najsmaczniejsze. Dekorujemy świeżymi owocami, nasionami chia i jadalnymi kwiatami.