Szparagi z jajkiem w koszulce

Uwielbiam wiosnę! za bogactwo warzyw, za pięknie pachnące pomidory polskie. Za tę cudowną kolorystykę na targowiskach, za chwile kiedy mogę przejść się wśród stoisk i po prostu zaczerpnąć inspiracji, a przede wszystkim za szparagi. Moja miłość do nich narodziła się, gdy przeprowadziłam się na studia do Poznania, dawniej to właśnie domeną wielkopolski była uprawa szparagów. Teraz to „królewskie” warzywo rozpowszechniło się na całą Polskę. I bardzo dobrze! Jak zaczyna się na nie sezon, w mojej kuchni po prostu rządzą 😉 Dzisiaj propozycja z cyklu „Zdrowe Śniadanie”, po smoothie czas na coś konkretniejszego. Wiosną szparagi podawane z jajkiem w koszulce bardzo często pojawiają się na naszym stole. Szczególnie podczas weekendowych śniadań, gdy możemy z mężem celebrować proste – a o których bardzo często zapominamy – czynności. To jest czas dla nas i dla moich eksperymentów kulinarnych w których mąż uczestniczy, jest moim doradcą i testerem. Czego niektórzy mu zazdroszczą 🙂

Jeżeli planujecie wyjazd za miasto i pobyt na łonie natury, ta propozycja też świetnie się sprawdzi na majówce :). Oczywiście szparagi w tej wersji, podawane na ciepło smakują najlepiej, ale nikt nie będzie narzekał jak podamy je na zimno.

014.NEF_-1-1024x685 Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki:

2 porcje

4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie

10 zielonych szparagów

4 jajka w koszulce z tego przepisu

oliwa

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

015.NEF_-1024x588 Szparagi z jajkiem w koszulce

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, nie obieramy, zdrewniałe końce odłamujemy. Nie musimy odmierzać w którym miejscu odciąć końce, szparag pod naciskiem sam złamie się w odpowiednim miejscu, zazwyczaj u mnie są to 2-3 cm końce. Zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut do miękkości.
  2. W międzyczasie kromki chleba skrapiamy oliwą z obu stron i opiekamy na patelni grillowej lub w piekarniku, do momentu, aż będą pięknie złociste.
  3. Przygotowujemy jajka w koszulce zgodnie z przepisem.
  4. Na upieczone kromki chleba wykładamy szparagi, możemy je pokroić na mniejsze kawałki, na to jajko w koszulce. Solimy i pieprzymy, najlepiej smakują na ciepło.